Hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlendirmemeiz gerekir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için ise sağlıklı besinler tüketmeliyiz. Ancak mutfakta yaptığımız bazı hatalar besinlerin değerini düşürüyor ve sağlık açısından bize hiç bir şey kazandırmıyor. Peki yiyeceklerin besin değerini kaybetmemesi için ne yapmak gerekiyor? Detaylara haberimizin içeriğinde ulaşabilirsiniz...
YÜKSEK ISIYA MARUZ KALAN ZEYTİNYAĞININ
İçerisinde omega-3 ve omega-6 gibi sağlıklı yağ asitleri bulunduran zeytinyağı, yüksek ısıda pişirmek için uygun bir gıda değildir. Zeytinyağı, ceviz, badem gibi sağlıklı yağ kaynaklarını yüksek ısıya maruz bırakmak faydalı yağ asitlerinin bozulmalarına neden olacaktır. Bu nedenle zeytinyağının yemekler piştikten sonra eklemeli veya soğuk olarak kullanılması gerekir. Zeytinyağını güneş ışığından ve ısıdan korumalı, pencere önü ve ocak yanı gibi yerlerde muhafaza etmemelisiniz.
SEBZELERİ ÇOK İNCE DOĞRAMAK
Sebzeleri çok ince doğramak sık yapılan bir başka hatadır. Sebze ve meyvelerinizin besin değerlerini kaybetmemesi için incecik doğramak yerine iri parçalar halinde doğramak daha doğru bir yöntemdir.
ETİ, YOĞURT VE PEYNİRİ BİR ARADA TÜKETMEK
Kalsiyum içeriği yüksek olan yoğurt ve peynir gibi besinler, et ile birlikte tüketildiği zaman demir emiliminin azalmasına neden olur. Demir kaynağı olan etleri yeşillik, biber, limon gibi C vitamini kaynakları ile tüketmek demir emilimini yükselmesini ve bu mineralden maksimum fayda sağlanmasına yardımcı olur.
YUMURTAYI FAZLA PİŞİRMEK
Yumurta haşladığınızda, özellikle sarısının çevresinde yeşil renkte demir sülfür halkası oluşmamasına dikkat edin. Uzmanlar, ideal haşlama süresinin 4 ila 7 dakika arası olduğunu belirtiyor. Öte yandan yumurtayı kızgın yağda pişirmek de proteinlerin bozulmasına neden olmaktadır.
SEBZELERİ UZUN SÜRE PİŞİRMEK
Sebzelerde bulunan C ve B grubu vitaminler yüksek ısıda kolayca kayboluyor. Eğer herhangi bir sindirim sorununuz yoksa çiğ olarak tüketilebilecek sebzeleri çiğ tüketmeye çalışın. Pişirmek istiyorsanız, pişme sürelerine göre en fazla 10 ile 20 dakika arasında, diri kalacak şekilde pişirin. Aynı zamanda sebzeleri bol suda haşlamak da vitamin ve mineral içeriklerinin kaybolmasına neden olmaktadır. Sebzeleri bol suyla haşlamak yerine az suda, düşük sıcaklıkta, buharda ya da kendi suyu ile sote ederek pişirin.
ŞİDDETLİ SUYUN ALTINDA YIKAMAK
Bazı meyvelerin zarı incedir; ıspanak, böğürtlen, roka, çilek gibi... Bu tür meyveler şiddetli akan suyun altında yıkandığında veya suyun içerisinde uzun süre bekletildiğinde mineral ve vitaminlerin kaybolmasına neden oluyor.
KURU BAKLAGİLLERİN PİŞİRME SUYUNU DÖKMEK
Kuru fasulye, mercimek, nohut gibi kuru baklagiller, mineral ve vitamin yönünden oldukça zengin besinler arasında yer alır. Bu besinler doğru pişirildiği zaman protein değerleri yükselecektir. Doğru pişirme yöntemini ise; pişirme suyunu dökmeden, az suyla pişirmek! Sadece bu kadar…
SÜTÜ FAZLA KAYNATMAK
Sütü uzun süre kaynatmak, protein ve vitamin değerlerinin azalmasına neden olmaktadır.