Sırf lezzetli olduğu için tükettiğimiz besinler sağlığımız için zararlı olabilir. Kan damarları bazen vücut ısısını azaltmak, kan basıncını dengeleyebilmek ve bazı organlara oksijen sağlayabilmek için daralır. Fakat tüketilen bazı besinler de kan damarlarının daralmasında etkili olur. Bu durumda da yüksek tansiyon ve baş ağrısı gibi hastalıklar meydana gelir. Kan damarlarını daraltan besinler neler?
KAN DAMARLARINI DARALTAN BESİNLER
Kan damarlarını daraltan besinler neler? Meyankökü, popüler bir Akdeniz bitkisidir. Bazı insanlar öksürük, mide ekşimesi, boğaz ağrısı gibi problemlerin tedavisinde meyankökünü tercih eder. Meyan kökü, sodyum tutulmasına neden olan bir bileşik olan glisirizik asit içerir. Birçok hastalığa tedavi olsa da birkaç hafta boyunca günlük olarak tüketildiğinde, yüksek tansiyona sebep olabilir.
SODYUM MİKTARI AZ OLAN YİYECEKLERİ TERCİH EDİN
Öte yandan kek, çörek, mikrodalga patlamış mısır, çoğu margarin, bisküvi ve krema dolgulu şekerlerdeki yağlar, kötü kolesterolünüzü yükselttiğinden arterlerinizi tıkayabilir. Yağlı et kesimleri de kolesterol seviyenizi yükseltebilir. Sodyumun kan basıncını arttırdığı araştırmalar ile kanıtlanmıştır. Bol miktarda sodyum aldığınızda vücudunuz suyu tutar, bu da kan hacmini artırır. Bu durum sonuç olarak kan basıncını yükseltir. Bu artış, tansiyon atardamarlarınızı zorlar ve kan damarlarına zarar verebilir. İşlenmiş gıda tüketimini azaltmak, tuz alımınızı azaltmak için kolay bir yol olacaktır. Ancak işlenmiş gıdalardan kaçınamıyorsanız sodyum miktarı az olan yiyecekleri tercih edebilirsiniz.