Uyku bozuklukları, uzun süreli stres veya grip gibi hastalıklarda halsizliğin nedeni olabilir. Halsizlik kimi zaman tamamen psikolojik nedenlerden kaynaklı olabilir. Gün boyu tükettiğimiz gıdalar vücudumuz tarafından işlenerek günlük faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için gereken enerji ihtiyacını size verir ama tam anlamıyla halsizliğin gittiğini söylemek mümkün değildir. Bunun için yapmanız gerekenler oldukça basittir. Bu basit yöntemler sizin halsizliğinizin giderilmesinde etkili olacaktır.
HALSİZLİĞE İYİ GELEN BESİNLER
Protein kaslar için gereken enerjiyi sağlar. Yüksek protein içeren ve tirozin bakımından zengin gıdalar norepinefrin ve dopamin üretimini arttırarak motivasyon ve uyanıklık sağlamaktadır. Ancak sığır eti ve yumurta gibi protein kaynaklarının sık tüketimi kötü kolesterol seviyelerini yükseltebileceğinden sağlığınıza zarar verebilir. Bu besin yerine protein kaynağı olarak derisiz tavuk eti, fasulye gibi alternatif olarak tüketebileceğiniz besinleri tercih edebilirsiniz.
Sindirimi kolay olan yoğurt iyi bir protein kaynağı olmasıyla birlikte sindirimi kolaylaştıran "iyi" bakteriler olan probiyotik bakımından da zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirirken kronik yorgunluğa iyi gelir. Beslenmenizde kompleks baharatları da tercih ederseniz vücudun enerji ihtiyacını sağlayacaktır. Nişastalı gıdalar, sebze, meyve, kepekli tahıllar kompleks baharatlardan bazılarıdır.
Ayrıca uyku alışkanlıklarını düzenleyen ve ruh halini geliştiren serotonin bakımından zengin olan kompleks karbonhidrat içeren gıdalar kan şekeri seviyesinin korunmada oldukça etkilidir. Demir eksikliği anemisinin belirtilerinden biri de kronik yorgunluktur. Bazen demir eksikliği yetersiz beslenme sonucu geçici olarak da yaşanabilir. Demir eksikliğinde kandaki oksijen azalarak organlara oksijen akışı sekteye uğrar ve bunun sonucunda halsizlik görülür. Demir bakımından zengin et, balık ve yeşil yapraklı sebzeler yiyerek bunu engelleyebilirsiniz.