Severek tükettiğimiz birçok besin bizim sağlığımız için çok önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için her besinden yeterli miktarda tüketmek gerekir. Tükettiğimiz çoğu besinin de saklama alanlarının farklı olduğunu bilmemiz gerekir. Meyve ve sebzelerin buzdolabında saklanması uzun ömürlü olması ve çürümemesi için gereklidir. Fakat bazı besinleri de buzdolabında saklamak doğru değildir.
BESİNLERİ SAKLAMA ALANLARINA DİKKAT
Genellikle buzdolabı tükettiğimiz besinler için iyi bir saklama alanı olarak bilinmektedir. Bu yüzden yediğimiz ya içtiğimiz bütün besinleri buzdolabına koyma ihtiyacı duyarız. Fakat bu oldukça yanlış bir düşüncedir. Her besini saklamak için buzdolabına koymak doğru bir işlev olmayacaktır.
Saklama alnı her besin için farklıdır. Dışarıda kurutularak tüketilen ya da kızartması yapılan bazı besinleri buzdolabına koymanıza gerek yok. Çünkü onların soğuk bir ortama ihtiyacı yok. Orta seviyedeki ısı alnında kalması gereken besinlerde vardır. Ayrıca buzdolabında saklamaya kalktığınızda onu korumuyorsunuz aksine bozulmasına yani tadının veya kokusunun farklılaşmasına neden oluyorsunuz.
BUZDOLABINDA SAKLANMAMASI GEREKEN BESİNLER
TATLILAR
Bal, reçel ve çikolata gibi tatlı besinler buzdolabında organik özelliklerini yitirerek tatlarının yanı sıra reçel ve balın akışkanlığı da bozulacaktır. Bu yüzden kahvaltılık tatlılarınızı buzdolabına koymayın.
KAHVE
Buzdolabının soğuk ve nemi kahvenin sadece lezzetini bozmakla kalmaz aynı zamanda görüntüsünün de bozulmasına neden olur.
PATATES
Emilimi yüksek bir besin olan patates durduğu ortamın kokusu ile tadı değişir. Buzdolabında bir günde fazla kalan patates bozulur ancak görüntüsü aynı kaldığından dolayı fark etmek zordur. Fakat pişirilen patates bağırsak hastalıklarının yaşanmasına sebebiyet verebilir.
SARIMSAK
Antibakteriyel etkiye sahip olan sarımsak sadece 2 gün boyunca buzdolabında kaldığında bakteri üretir. Genellikle açık alanlarda bırakılması tavsiye edilir.
DOMATES
Yıllardır herkesin yanlış bildiği bilgilerden biri de domatesin bozulmaması için buzdolabına konulması gerektiğidir. Aslında domates buzdolabına konulunca organik yapısı soğuk havadan dolayı hızlı bir şekilde bozulur. Kabukları kırışan domates bakteri oluşturmaya başlar ve tüketilen bu domatesler sindirim hastalıklarına sebep olmaktadır.