Hayat kalitemizi etkileyen baş ağrısı, yediğimiz bazı gıdaların içinde bulunan maddelerden kaynaklanabiliyor. işte o maddeler.
Besinler, içerikleirnde bulunan bazı maddelerin vazokonstriktör veya vazodilatör özelliklerinden dolayı sinir yollarını tetikleyerek ağrı oluşturabilmektir. gıdalarda bulunan, baş ağrısından sorumlu kimyasallar; tiramin, histamin ve feniletilamin gibi aminler, monosodyum glutamat, nitrat, nitrit, alkollü içecekler ve kafeindir.
Tiramin:
metabolizmada yüksek oranda bulunan amin çeşididir: kan basıncı yükselmesine sebep olup ağrıyı tetikler. olgun/yıllanmış peynirler (cheddar ve parmesan), kurutulmuş ya da fermente edilmiş et ürünleri, soya sosu, narenciye, konserve, fıstık, olgunlaşmış meyveler ve alkollü içeceklerde ileri oranda bulunur.
Feniletilamin:
farmakolojik etki olarak tiramine benzer şekilde görev yapar. kakao içinde bulunan bir maddedir. çikolatadaki kafein, feniletilamin vb kimyasal tetikleyicilerden sebep, nörepinefrin salınımı ve serebral kan akışını değiştirerek baş ağrısına neden olabilir.
Monosodyum glutamat:
glutamik asidin sodyum tuzudur. hazır çorbalarda, işlenmiş etlerde, birçok hazır gıdada koruyucu madde şeklinde, domates vb gıdada doğal halde bulunur. migrenli hastalarda yapılan birçok çalışmada potansiyel tetikleyiciler en fazla; çikolata, peynir, alkol ve stres olarak belirlenmiştir.
Kafein:
kahve, çay, çikolata vb gıdalarda mevcut olan metilksantin bileşik türüne ait natural bir maddedir. vazokonstrüksiyon ve uyarıcı nörotransmitterlerin serbest bırakılmasına vesile olmakta, beyin ve damar içeriğindeki uyarıcı adenozin reseptörlerinin ve inhibitörlerinin blokajı aracılığıyla çalışmaktadır.