Gün içinde tükettiğimiz birçok besinin faydasını bilmiyoruz. Bu besinler beyni direkt etkiliyor ve mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin salgılanmasına neden oluyor. Serotonin seviyesini yükseltmek için mutlaka bu besinleri tüketmek gerekiyor.
SEROTONİN ETKİLERİ NELERDİR?
Serotonin, beynin bir bölgesinden diğerine gönderilen sinyallerin taşınmasına yarayan, sinir taşıyıcısı (nörotransmitter) kimyasaldır. Bu kimyasalların birincil işlevleri beyin bölgesinde olmasına karşın ana kaynağı sindirim sistemi ve kandaki pıhtı hücreleri olan trombositlerdir.
Serotonin seviyesinde meydana gelen azalma öğrenme, ruh hali, uyku ve damar sağlığı başta olmak üzere kaygı, migren, kusma ve iştah kaybı gibi rahatsızlıkların oluşmasında önemli bir etkiye sahiptir. Serotonin seviyesini yükseltmek için çok fazla ilaç bulunmaktadır ve antidepresanların çoğu serotonin seviyesini arttırıcı etkiye sahiptir.
Ancak serotonin azlığı, ilaç kullanmanızı gerektirecek kadar ciddi bir boyutta değilse beslenmenize serotonin içeren yiyecekleri ekleyerek eksikliğinin sebep olduğu sorunları önemli oranda azaltabilirsiniz.
SEROTONİN İÇEREN BESİNLER
Serotonin içeren yiyecekleri mutluluk veren, ruh halini yukarı çeken, enerji veren yiyecekler olarak adlandırmak doğru olacaktır. Çünkü serotonin eksikliği kendini çoğunlukla sebebi tam olarak belirlenemeyen mutsuzluk, halsizlik, uykusuzluk olarak gösterir. Bu gıdaları daha çok tüketerek serotonin seviyesini yükseltebilirsiniz.
TAHILLAR
Kompleks B vitaminleri bakımından zengin esmer pirinç, buğday tohumu, kepekli tahıllar, maya özü gibi besinler serotonin üretimine yardımcı olan besinler arasında yer alır.
ET
Somon, ton balığı, sardalye gibi balıklar doğal bir aminoasit olan ve serotonin üretiminde kullanılan bir aminoasit olan triptofan için harika bir kaynakdır.
YEMİŞ VE TOHUMLAR
Ceviz serotonin üretimi için özellikle yararlıdır. Keten tohumu, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam, yer fıstığı, badem ve kaju fıstığı vücutta serotonin seviyesini arttıran yemişler arasında yer alır.
YAĞLAR
Balık yağı, ceviz yağı, keten tohumu yağı, üzüm çekirdeği, aspir, ayçiçeği, kanola, buğday tohumu yağı gibi doğal yağlarda bulunan omega-3 ve omega-6 esansiyel yağ asitlerinin serotonin üretiminin artmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.
SÜT ÜRÜNLERİ
Ete ürünlerine göre daha az olmakla birlikte serotonin üretiminde kullanılan triptofan içeren süt ve peynir çeşitleri serotonin seviyesini arttırmak ve korumak için tüketilmesi gerekir.