Tüm dünyayı etkileyen ve etkilemeye devam eden Kovid-19 ile ilişkili College London Üniversitesi (UCL), tat ve koku duyularını kaybetmiş 590 kişinin katılımıyla bir araştırma gerçekleştirdi. Yürütülen çalışmada, katılımcıların yüzde 80'inde Kovid-19 antikorları tespit edilirken, bu katılımcıların yarısı, ateş veya öksürük gibi şikayetleri yaşamadıkları bilgisine yer verildi. Uzmanlar, koku kaybı yaşayanlar, sadece tat kaybı olanlarla kıyaslandığında antikora sahip olma olasılığının 3 katına yükseldiğini tespit etti.
Koku kaybının Kovid-19'un ‘çok belirgin bir semptomu’ olduğuna dikkat çeken bilim insanları, test ve tedavi aşamasında bu belirtiye daha çok dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca İngiltere, koku ve tat kaybını Mayıs ayında Kovid-19 semptomlarına dahil etmişti.
Dünya genelinde birçok ülkenin bu şikayetleri Kovid-19 belirtilerine hala dahil etmediği belirtiliyor. Koku ve tat kaybının, Kovid-19’un burnun arkasında, boğazda ve dildeki hücreleri istila ettiğinde oluştuğu düşünülmekte. Kovid-19’da oluşan bu tat alamama durumunun, solunum yollarının tıkanmasıyla etkilenen gripte koku ve tat alma durumundan farklı olduğuna vurgu yapılıyor.