Fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız egzersizin yanı sıra beslenme düzeninize ve metabolizma hızınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Her şeyi muntazam yapsanız dahi metabolizmanız yavaşsa kilo vermek zor hale gelebilir. Kilo vermek için metabolizmanızın düzenli bir şekilde çalışması gerekir. Ancak bazı alışkanlıklar metabolizmanın yavaşlamasına neden olmakta. Sizin için metabolizmanın yavaşlamasına neden olan alışkanlıkları bir araya getirdik. İşte detaylar…
ENERJİYİ ATAMAMAK
Kilo vermek için kalori kısıtlamasına gidilir ancak bazal metabolizma hızının altında bir enerjiye sahip beslenme düzeni izlenirse metabolizma yavaşlamaya başlar. Birçok kişi çok az yemek yiyorum ama zayıflayamıyorum diyor. Bunun nedeni gerekenden az enerji tüketimidir. Metabolizmanızın hızlı çalışması için gün içerisinde ihtiyacınız olan enerjiyi mutlaka almalısınız.
YETERLİ PROTEİNİ ALAMAMAK
Alınan her kalori, vücutta aynı etkiyi yaratmaz. Farklı yiyecekler, farklı metabolik yollardan geçer. Besinlerin sindirilmesi, emilimi ve metabolize edilmesi sırasında harcanan enerjiye thermic effect of food (besinin termik etkisi) denilmektedir. Yani proteinlerin termik etkisi diyebiliriz. Karbonhidratlar ve yağlardan çok daha yüksektir. Proteinler metabolizmanın yüzde 20-30 hızlanmasını sağlarken, karbonhidratlar yüzde 5-10, yağlar yüzde 3 hızlanmasını sağlar. Ancak bu protein alımını hızlandırmak anlamına gelmemektedir. Gün içerisinde kilogram başına 0.8-1 gram protein alımı yeterli olacaktır.
EGZERSİZ YAPMIYORSANIZ
Günümüzde uzun saatler masa başında çalışmak hareketsizliğin en büyük nedenidir. Metabolizma hızının yavaşlamasının en büyük nedenlerinden biri de budur. Gün içerisinde egzersiz yapmak metabolizmanın hızlanmasını sağlayacağı için aktif bir hayat sürmenizde fayda var.
DÜZENLİ UYKU UYUMAMAK
Sağlık açısından kaliteli uyku oldukça önemlidir. Kalitesiz, düzensiz ve az uyku kalp hastalıkları, diyabet ve depresyon görülme riskini artırmaktadır. Bunların yanı sıra metabolizma hızının da yavaşlamasına neden olur. Bunu önlemek için en az 7 saat kaliteli gece uykusu uyumak gerekir.
ŞEKERLİ YİYECEK VE İÇECEK TÜKETİMİ
Şekerli hazır gıdaların fazla tüketilmesi insülin direnci, diyabet ve obezite ile ilişkilendirilmektedir. Araştırmalar çok fazla fruktoz tüketiminin bel çevresinde ve karaciğerde yağlanmaya neden olacağını ortaya koymuştur. Bu nedenle şekerli ve tatlandırıcılı hazır gıdalardan uzak durmanız gerekir.