Bu ağrıları hafife almayın! Tedavi edilmezse ölüme neden olabiliyor

Böbrek taşları yetersiz su tüketimi ve yeterince temizlenmemiş besinler nedeniyle oluşurken ağrısı da oldukça zor anlar yaşatmaktadır. Doğum sancısında benzetilen böbrek taşı ağrısı genelde taşların boyutuna göre değişmektedir. Böbrek taşları için hangi tedavilerin uygulandığı araştırılan konular arasında yer alıyor. Böbrek taşları ile ilgili merak edilenleri Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Akıncı açıkladı.

19.07.2022-12:45 - (Son Güncelleme: 19.07.2022-12:45)

Bağırsak bozuklukları, aşırı miktarda su kaybı, yetersiz su tüketimi, kalıtımsal hastalıklar, fazla C vitamini tüketimi gibi nedenlerle böbrek taşı oluşumu görülmektedir.  Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Akıncı, Böbrek taşlarının erkeklerde görülme oranının kadınlara göre 1/3 oranında daha yüksek  olduğunu ifade etti. Tedaviye  yöntemleri  böbrek taşlarının büyüklüğü ve taşın  şekline göre değişiklik göstermektedir.

Böbrek taşları nasıl tedavi edilir?

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Akıncı, böbrek taşları tedavisi hakkında açıklamalarda bulundu. 4mm'nin altındaki taşların genellikle düşmesi için beklenildiğini ifade eden Dr. Akıncı, “ 4-7 mm arası taşların yarısı ve 8 mm'den büyük taşların ise nadiren kendiliğinden düştüğü söylenebilir. Böbrek taşı idrar yolunda harekete başlamışsa ve müdahaleye gerek kalmayacak kadar küçükse, hastalara bol su tüketmesi ve hareket etmesi tavsiye edilir.”

Böbrek taşı düşüren kişilere ağrı kesici verilerek taşın düşme aşamasında yaşanabilecek sorunların en aza indirilmesi hedeflenir. Böbrek taşları 5mm’den  büyük olması durumunda hastalanırın doktora başvurması gerekmektedir. Akıncı, “Ürolog, taşın yeri ve büyüklüğüne, hastanın sağlık durumuna ve yaşına göre gerekli müdahaleye karar verir. Çocuklarda ve yetişkinlerde benzer tedavi yöntemlerine başvurulduğu söylenebilir" ifadelerini kullandı.

Böbrek taşı ağrısına dikkat

Böbrek taşı tekrarlar mı? 

 Böbrek taşının bir kez oluşması durumunda tekrar oluşabileceğini altını çizen Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Akıncı, "Eğer taş her yıl ve 5-10 yılda bir oluşuyorsa mutlaka metabolik araştırma yapılıp nedeninin bulunması ve tedavinin buna göre planlanması gerekir"  sözlerini dile getirdi.

Böbrek taşının düşme aşamasında ağrı oluşumu bazen enfeksiyon ve idrarda kanama ile kendisini gösterdiğini ifade eden Akıncı,  şüpheli karın ağrısı ile da görülebildiğini ifade etti. Bununla birlikte Böbrek taşı olan bir hastanın aynı zamanda Apandisit olup olmadığının da  iyi ayırt edilmesi gerektiğini söyleyen Akıncı,  ayrım yapılamadığı durumunda hastalarda ölüm gibi sonuçlar ortaya çıkabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Akıncı, “Böbrek taşı ise ölüme sebep olmaz, korkmamak gerekir. Taşın yol açabileceği en önemli sorun, böbrek yetmezliğine sebep olabilmesidir. Böbrek yetmezliği akut veya kronik olabilir. Kronikse bu durumda diyaliz gereklidir ve geri dönüşü yoktur. Akut ise girişimsel tedaviyle çözümü mümkündür. Ağrıyla gelen bir hasta, hekim tarafından iyice değerlendirilip apandisit, safra kesesi taşı, pankreatit ve divertikülit olup olmadığı değerlendirdikten sonra en naif şekilde böbrek taşı tanısı konulabilir" dedi.

Böbrek Taşı Neden Olur

Böbrek taşlarından korunmak için ne yapılır?

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Akıncı, Böbrek taşlarından korunmak için alınabilecek önlemleri açıkladı. Böbrek taşı oluşumuna neden olan maddeler şu şekildedir:

Obez olmamak, 

Hareketsiz olmamak (kemiklerden kalsiyum mobilizasyonunu önler), 

Su içmemek (idrar konsantrasyonunu arttırır), 

Çok et yemek (ürik asit taşlarına sebep olabilir), 

Sebze yememek(idrarın Ph değerini bozar), 

Az meyve tüketmek (İdrarın Ph değerini bozar), 

Aşırı rafine gıda almak 

Lifsiz gıda tüketmek (bağırsak sağlığını etkiler) 

Aşırı şeker ve tuz tüketimi (bağırsaklardan kalsiyum ve oksalat emilimini arttırır).

Taş oluşumunu önlemek için bol miktarda lifli gıda  tüketmek,  tuz tüketimini azaltmak, bol su içmek, hareketli bir yaşam sağlamak,  limon  tüketmek ve metabolik hastalıkların tedavisini yapmak gerekmektedir. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal