Soluk borusunda dallanarak akciğerlere yayılan hava borularını örten akut veya kronik olarak iltihaplanması olayına bronşit denir. Bronşit kış aylarında daha fazla görülür ve çocuklarda daha sık karşımıza çıkar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Öğr. Üyesi Emre Çenesiz, bronşit hakkında aileleri uyardı. İşte detaylar...
Bronşit Nedir?
Daha sık görülen akut bronşiolit genellikle soğuk algınlığı veya diğer akciğer enfeksiyonları sonrası gelişir. Bronş tüplerinin devamlı hasarı ve iltihabı olan kronik bronşit ise çok ciddi bir durumdur. Genellikle yetişkinlerde görülür ve sigara içmeye bağlıdır. Kronik bronşit kronik obstruktif akciğer hastalıklarından bir durumdur.
Bronşit Belirtileri
-Balgamlı öksürük
-Yorgunluk
-Nefes sıkışması
-Hapşırma
-Gözlerde kızarıklık
-Boğaz ağrısı
-Ateş
-Burun akıntısı
Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?
Öksürük belirtileri 15-20 günden fazla ise yüksek ateş, hırıltı ve nefes darlığıyla birlikte çocuğunuzu gece uykudan uyandırıyorsa mutlaka hekime başvurulması ve ihmâl edilmemesi gereklidir.
Ailelerin Dikkat Etmesi Gerekenler
- Aileler çocukların yanında kesinlikle sigara içmemeli, mümkünse sigarayı bırakmalıdır. Sigara içen kişilerle aynı evde yaşamak bronşit gelişmesini artıran en önemli nedendir.
- Bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir.
- Çocuğun uyuduğu odaya nefes almasını kolaylaştıracak buhar makinesi konulabilir.
- Sıvı alımı artırılmalıdır. Çocuğun solunum yollarında biriken balgam su ile daha akışkan hâle gelerek balgam atımını kolaylaştırır.
- Daha rahat nefes alması için yatarken bebeğin başı yükseltilmelidir.
- Sık ve az miktarlarda beslenmelidir.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.