Brezilya’da Gönüllü Kişi Yaşamını Yitirince Aşı Denemeleri Askıya Alındı

Çin’de geliştirilmiş olan ve Türkiye’de sağlık çalışanları başta olmak üzere birçok gönüllüye uygulanan Kovid-19 aşısı Brezilya’da da uygulanıyordu. Brezilya’da bir gönüllünün hayatını kaybetmesi üzerine ise aşı denemeleri durduruldu.

10.11.2020-16:31 - (Son Güncelleme: 10.11.2020-16:54) Brezilya’da Gönüllü Kişi Yaşamını Yitirince Aşı Denemeleri Askıya Alındı

Koronavirüs salgını nedeniyle birçok aşı çalışması insanlar üzerinde denenmeye başlandı. Çin tarafından geliştirilen aşılar Türkiye ve birçok ülkede deneniyorken, Brezilya’da denemelerin ardından bir gönüllü hayatını kaybedince, aşı çalışmaları durduruldu.

Brezilya’da gönüllü kişilerde denenmeye başlanan Çinli ilaç şirketi Sinavoc Biotech tarafından geliştirilen ‘CoronaVac’ yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının denemeleri geçici süreyle durduruldu.

Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu (Anvisa) tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklama doğrultusunda, ülkede CoronaVac'ın insanlar üstünde gerçekleştirilen deneylerinin ‘ciddi bir advers olay’ sebebiyle geçici olarak durdurulması kararı alındı. Yapılan yazılı açıklamada, deneyleri durdurmaya yönelik net bir sebep belirtilmezken, ilacın kullanımında beklenmedik yan etki olarak tanımlanan ‘Advers olayının’ 29 Ekim'de meydana geldiği aktarıldı.

Ayrıca açıklamada ‘Ölüm, potansiyel ölümcül advers olay, kalıcı sakatlık veya sakatlık, hastanın hastaneye yatırılması’ gibi sorunların ‘ciddi advers olay’ olarak nitelendirildiği aktarıldı. 

CoronaVac'ın Brezilya'da gönüllü kişiler üzerindeki deneyleri, Brezilya'da biyolojik çalışmalar yürüten Butantan Enstitüsü'nün işbirliği ile temmuz ayının sonlarına doğru başlamıştı. Dünyada Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan Brezilya'da bugüne kadar 5 milyonu aşkın kişide görülen virüs, 162 binin üstünde kişinin ölümüne neden oldu.

TÜRKİYE’DE DE YAPILDI

FAZ 1 ve FAZ 2 aşamalarında başarı elde edilen Çin merkezli üretilen bu aşı doğrultusunda FAZ 3 çalışmaları Türkiye’de de gönüllü kişilere uygulandı.

Çin merkezli üretilen aşı Sağlık Bakanlığı'nın verdiği izin ile Kocaeli Üniversitesi Tıp, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi, Erciyes Üniversitesi gibi merkezler, başta sağlık çalışanlarına ve pek çok kişiye uygulandı.  Toplamda 13 bin gönüllüye ‘CoronaVac’ aşısının uygulanması planlanmıştı. Ankara Üniversitesi’ndeki aşılama denemesine Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Akın Kaya ve Prof. Dr. Alpay Azap da gönüllü olmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal