Boyun Tutulmasına Ne İyi Gelir?

Prof. Dr. Gülçin Gülşen boyun tutulması ile ilgili önemli noktalara değindi. Boyun tutulması nedir? Boyun tutulması neden olur? Boyun tutulmasına ne iyi gelir? Detaylar haberimizde...

08.03.2021-10:58 - (Son Güncelleme: 31.01.2022-13:40)

Prof. Dr. Gülçin Gülşen boyun tutulması ile ilgili önemli noktalara değindi. Boyun tutulmasının nasıl meydana geldiğine dair açıklamalarda bulunan uzman isim şunları kaydetti: ''Boyun bölgesinde tendon, kas, ligament ve kemikler gibi çeşitli yapılar yer almaktadır. Ayrıca omurganın boyun bölgesinde de toplam 7 adet omur bulunmaktadır. Tüm bu yapılar bir harmoni içerisinde çalışıp başı destekler ve hareketlerinin gerçekleşmesini sağlar. Çeşitli durumlarda bu kas yapılarının aşırı gergin hale gelmesi geçmeyen boyun tutulması ile sonuçlanabilir. Boyun tutulması gerçekleşmesi halinde baş ve boynun hareket ettirilmeye çalışıldığında kişide boyun ağrısı meydana çıkabilir.''

HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR!

Boyun ağrısının görülme sıklığının yüksek olduğunu söyleyen Gülşen, ''Boyun ağrısı her 3 kişiden birinde ortaya çıkan dünya üzerindeki en sık karşılaşılan şikayetlerden biridir. Sırt ağrısı, depresyon ve eklem ağrılarını takiben en sık karşılaşılan ve kişinin işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen durumlar arasında 4. sırada yer alır'' dedi.

BOYUN TUTULMASI NASIL GEÇER?

Boyun tutulması için buz yöntemine değinen Gülşen şöyle dedi: ''Bir buz torbasının boyun bölgesine uygulanması ile ağrı, şişlik ve iltihaplanma gibi durumlarda rahatlama sağlanabilir. Soğuk uygulamaların etkisi genellikle tutukluğun oluşmasını takiben 2 günlük süre zarfı içerisinde en yüksek olarak kabul edilir. Buz koyma esnasında kullanılan torbanın etrafının sarılarak buz yanığı oluşmaması için önlem alınabilir. Soğuk uygulamalar için işlem süresi genellikle 20 dakika olarak gerçekleştirilmelidir ve uygulamalar arasında yaklaşık yarım saatlik mola yapılmalıdır.''

Sıcak uygulamaların iyi bir tedavi yöntemi olduğunu dile getiren uzman isim, ''Bazı kişilerde buz koyma gibi soğuk uygulamalar yerine sıcak uygulamalar, boyun tutulmasının kontrolünde daha etkili olabilir'' dedi.


Esneme hareketlerinin önemine değinen Gülşen, ''Boynun nazik ve yavaş şekilde yanlara doğru hareket ettirilmesi veya omuzlar ile yapılan geri-ileri hareketler boyun tutulmasının kontrolüne katkı sağlayabilecek esneme hareketleridir. Bu hareketler esnasında ağrı hissedilmesi halinde uygulamaya son verilmelidir'' diyerek boyun tutulması durumunda yapılacak olan egzersizler hakkında bilgi verdi.


Uyku pozisyonunun ve yastık seçiminin önemli olduğunu söyleyen Gülşen, ''Uyku pozisyonunda kişinin başı, boynu ve sırtı aynı hizada bulunmalıdır. Uyku amacıyla kullanılan yastık bu uyku pozisyonuna uygun olarak seçilmelidir. Yan şekilde yatarak uyuyan kişilerde daha büyük yastıklar tercih edilebilir. Sırt üstü yatan kişilerde ise daha düz bir yastık kullanılması baş ve boyun pozisyonunun doğal olmasında destekleyici etki gösterebilir'' diye öneride bulundu.

DİŞ SIKMA BOYUN TUTULMASINA YOL AÇIYOR!

Boyun tutulmasının bruksizm hastalığının bir bulgusu olduğuna değinen uzman isim, ''Boyun tutulması, baş ağrısı ve çene ağrısı birlikteliği geceleri diş sıkma (bruksizm) için bir işaret olabilir. Diş hekimi tarafından dişler çene eklemi üzerinde geceleri diş gıcırdatmaya dair izler incelenir. Bu problemden muzdarip kişilere diş hekimi tarafından geceleri dişlerini gıcırdatmasını ve daha fazla hasar oluşmasını engelleyici araçlar önerilebilir. Bu uygulama ile birlikte kişide bruksizm nedeniyle ortaya çıkan boyun tutulması şikayetinde de iyileşme sağlanabilir'' diye açıkladı.


Stres ve kaygının da boyun tutulması nedenleri arasında yer aldığını ifade eden Gülşen, ''Yaşamın içerisinde stresten sürekli olarak kaçınabilmek mümkün değildir. Ancak karşılaşılan stres etmenleri ile baş etme yöntemleri konusunda profesyonel destek alınarak bu durumun önüne geçilebilir'' diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal