Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun tutulması neden olur? Boyun tutulması nasıl geçer? Başın bir yöne doğru hareket ettirildiğinde ağrı ve zorluk hissedilmesi boyun tutulması olarak adlandırılır.

30.07.2020-10:22 - (Son Güncelleme: 14.08.2021-19:17)

Boyun tutulması genellikle kas gerilmesi ya da yumuşak doku zedelenmesi sonucunda ortaya çıkar. Boyun tutulması neden olur? Boyun tutulması nasıl geçer? gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız sizin için yanıtladık...

Boyun tutulmasının geçmesi için özellikle boyun tutulmasının altında yatan sebep belirlenmeli ve ortadan kaldırılmalıdır. Aksi halde aynı sebebin sürdürülmesi nedeniyle sürekli boyun tutulması problemi yaşanabilir.

Boyun tutulması esnasında yapılacak hafif şiddette esneme ve egzersiz hareketleri kasların gevşemesine ve gerginliğin azalmasına yardımcı olur. İki el kullanılarak başı öne ve arkaya eğme, tek elle başı yana eğme, eller kullanılmadan başı öne ve arkaya eğme, başı omza doğru eğme ve sağa sola döndürme şeklinde yapılan hafif egzersizler kasların esnemesine yardımcı olur.  Ağır tempolu egzersizler ise durumun daha da şiddetlenmesine yol açabileceği için uzak durulmalıdır. Uzun süren boyun tutulmalarında ise tedavi için hekim kontrolü şarttır.

Boyun tutulması genellikle sabahları karşılaştığımız, belirgin bir şekilde başımızı oynatamamamız, boyunda özellikle tek taraflı çevirememe, boyunda ki kaslarda ağrı gibi rahatsızlıkla ortaya çıkan, insana sıkıntı veren bir durumdur. Böyle durumlarda daha çok başımızı çeviremeyiz, başımızı dik tutamayız, boynumuza dokunduğumuzda ağrıyan bölgeyi hissederiz. Boyun ağrıları bel ağrıları kadar sık olmasa da her yaş gurubunda önemli bir sorun oluşturur. Bu hastalığın çalışan insanlarda görülme ihtimali daha fazladır.

BOYUN TUTULMASININ SEBEPLERİ NELERDİR?

- Uyku esnasında boynun yanlış bir pozisyonda durması boyun tutulmasına sebep olabilir.

- Boyun tutulmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden birisi spor yaralanmalarıdır. Ani darbeler sonucunda boyun zarar görebilir.

- Uzun süre bilgisayar veya cep telefonu kullanımları da boyun tutulmalarına sebebiyet verebilmektedir. Bilgisayar karşısında ya da telefon kullanırken duruş bozukluğu olması boyunda problemler ortaya çıkmasına neden olur.

- Telefonla konuşurken telefonu boyun ile omuz arasında tutmak boynun yanlış pozisyonda uzun süre kalmasına ve tutulma meydana gelmesine neden olur.

- Yüzme sporu icra edilirken baş sürekli bir tarafa döndürüldü için spor sonrası boyun tutulması görülebilmektedir.

- Boyun tutulması sebepleri arasında stres de bulunuyor. Stres sebebiyle kaslarda gerginlik ortaya çıkar ve bu da boyun tutulmasına sebep olur.

- Romatizmal hastalıklar, boyun fıtığı, kireçlenme, boyun ve omurilik tümörleri, kemik enfeksiyonları gibi farklı rahatsızlıklardan boyun tutulmasına sebebiyet verebilmektedir.

boyun tutulması nasıl geçer?

BOYUN TUTULMASI NASIL GEÇER?

Boyun tutulmasın da ki ilk seçenek önce hasta kendi kendine tedavi uygulamalıdır. Genelde tutulan bölgeyi sıcak tutmak her zaman faydalıdır. Çünkü sıcakta kaslar gevşer. Tutulan bölgedeki kaslar sertleşmiştir. Bunun yanı sıra elimizde bulunan kas gevşetici merhemleri kullanabiliriz, masaj yaptırabiliriz.

Eğer bu uygulamalardan da sonuç alınmazsa doktora başvurmakta fayda vardır. Muayeneyi yaptırıp boyundaki tutulmanın altında eğer boyun fıtığı olup olmadığı ortaya çıktıktan sonra durum ciddiyse ameliyat ya da fizik tedavi uygulamasına başlanır. Eğer tutulma anında hemen doktora gidemeyeceksek o kadar telaşlanmaya gerek yoktur.

- Fizik tedavi uzmanı tarafından belirlenen boyun güçlendirici egzersizler yapılabilir. Diğer yandan iyi bilen bir masaj terapistine gidilerek omurların açılması sağlanabilir.

- Kasların ve dokuların iyileşebilmesi için zaman gerekmektedir. Bu süreçte iyi bir şekilde dinlenmek için örneğin, bilgisayar, telefon ya da araba kullanmaktan kaçınılmalı, fiziksel aktiviteler ya da egzersizler ertelenmelidir.

- Ağrıyan ve tutulan bölgeye, özellikle ağrının en şiddetli olduğu zamanlarda soğuk ve ardından 15 dakika arayla sıcak kompres uygulanabilir.

- Esneme hareketleri ve yürüyüş gibi hafif, boynu etkilemeyecek egzersizler yapılabilir. Böylece boyun tutulmalarının iyileşme süreci artacaktır.

Bir de geleneksel yöntem olarak birçok kişiden doğal zeytinyağının çok faydalı olduğunu, zeytinyağının o bölgeye uygulanarak masaj yapılıp yedirildikten sonra bir bezle sarılıp sıcak tutulduğunda bir iki gün içinde geçirdiğini söyleyebiliriz.

Boyun tutulmasında en etkili tedavi ilaç tedavileridir. Reçetesiz satılan ilaçların yan etkileri başka sorunlara neden olabilir. Bu sebeple ilaç tedavisi için bir hekime başvurulmalıdır. Hekimler tarafından genellikle kas gevşetici ilaçlar önerilir. Kas gevşetici ilaçların işe yaramadığı durumlarda farklı tedaviler de uygulanabilmektedir. Fizik tedavi uzmanı eşliğinde boyun kaslarının güçlenmesine yardımcı olan egzersizler ağrıların hafiflemesi konusunda da etki gösterir.

Sık sık ve uzun süreler kullanmamak koşuluyla boynu destekleyen ve sabit tutan yumuşak boyunluklar kullanılabilir. Fakat kasların tembelleşmemesi için kullanım sıklığına dikkat edilmelidir.

Boyun tutulmasına evde uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi dinlenmektir. Dinlenmek kasların kendisini yenilemesi ve iyileştirmesi için gerekli zamanı sağlar. Bu sebeple boyun tutulması problemi ile karşılaşıldığında zorlayıcı aktivitelerden uzak durulmalıdır.

Ağrıyı azaltmak için soğuk ve sıcak kompres uygulamaları yapılabilir. Sıcak kompres kasların gevşemesini, soğuk kompres enflamasyonun azaltılmasını sağlar.

YORUM YAZ..
Modal