Boyun fıtığı belirtileri nelerdir, neden olur, nasıl tedavi edilir? Koldaki güç kaybı fıtık habercisi

Uzun süre masa başında hareketsiz çalışanlarda sık ortaya çıkan boyun fıtığı omurga rahatsızlıklarının başında geliyor. Peki, boyun fıtığı nedir? Boyun fıtığının belirtileri nelerdir? Boyun fıtığı hakkında merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde...

07.04.2022-15:00 - (Son Güncelleme: 07.04.2022-16:43)

Beyin ve sinir cerrahisinin en çok bakmış olduğu hasta profiline sahip olan boyun fıtığı gündelik yaşamı olumsuz etkiliyor. 

Masa başı işlerde çalışan bireylerde görülen boyun fıtığı disk ve faset eklemlerin yıpranması ve işlevini yerine getirememesi sonucu oluşur. Ağır yük eşit olarak dağılmaz ve bu da boyun fıtığını meydana getirir.

Bu belirtiler boyun fıtığının habercisi!

Omurilik ve sinir köklerini etkileyen 30'lu ve 40'lı yaşlarda görülen boyun fıtığı nadir olarak 20'li yaşlarda da kendini gösterir. Boyun fıtığının belirtileri hastalığın evresine ve hastaya göre değişkenlik gösterir. Hastalarda görülen en sık belirtiler ise;

- Tek taraflı kola yayılan ağrı

- Kolda güç kaybı

- Omuz ağrısı

- Yürüme güçlüğü ve dengesizlik

- Ağrı ile beraber meydana gelen uyuşma


Boyun fıtığı neden olur?

En sık 30-40 yaş aralığına sahip bireylerde ortaya çıkan boyun fıtığının meydana gelmesinde en önemli etkenlerden biri hareketsizlik ve boyuna ağır yük bindirmek. Diğer risk faktörlerine gelecek olursak; bankacılık gibi masa başı işlerde çalışmak, gün içinde hareketsiz kalmak, yanlış duruş bozukluğu, boyun kaslarında zayıflık, uzun süreli bilgisayar kullanımı boyun fıtığının oluşmasına sebebiyet verir.

Boyun fıtığı nasıl tedavi edilir?

Hastaların hayatını kabusa çeviren boyun fıtığının tedavisi için öncelikle bazı testler yapılması gerekir. Röntgen ve MR çekimlerinin sonucuna ve boyun fıtığının evresine göre hastaya uygun tedavi seçeneği sunulur. 

Eğer hastalık ilerlememişse, boyun fıtığının ağrısı az şiddette ise hastaya ilk olarak istirahat önerilir. Bunun dışında bazı ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, ortopedik ve konforlu ürünler önerilir. Cerrahi müdahale boyun fıtığı çok ileriki aşamadaysa uygulanır. Hastanın ilaçları kullanmasına rağmen ağrıları geçmiyorsa, kolunda kuvvet kaybı varsa ameliyat yapılır.

En sık kullanılan yöntemlerden biri ise mikrocerrahidir. Bu yöntem ile hastaya daha konforlu bir yaşam sunulur ve fıtıktan dolayı meydana gelen ağrıları en aza indirgenir.

YORUM YAZ..
Modal