Sağlıklı lahana lazanya yemeğine iddia ediyoruz bayılacaksınız. İşte yapımı çok kolay olan lahana lazanyanın hazırlanışı.
MALZEMELER:
-1 büyük lahananın yaprakları
-1 soğan
-1 havuç
-500 gram kıyma
-2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
-Yarım su bardağı su
-2 çorba kaşığı domates salçası ya da domates püresi
-1 büyük diş sarımsak
-Tuz
-Karabiber
-Nar ekşisi
-Kuru nane
-1 çay bardağı pirinç veye bulgur
LAHANAYI ÖNCEDEN HAŞLAMAK İÇİN
-Tuz
-Su
ÜZERİ İÇİN BEŞAMEL SOS TARİFİ:
-2 yemek kaşığı un
-3 yemek kaşığı tereyağı
-2 su bardağı süt
-Tuz
-Karabiber
-Kaşar rendesi
LAHANA LAZANYA NASIL YAPILIR?
-Lahanayı ortan iki parçaya bölün ve bolca tuz attığınız kaynar suda 5 dakika kadar haşlayın.
-Haşlanan lahanaları süzün ve yapraklarına ayırın. Sert damarları bıçak yardımıyla alın.
-Lahanaları sok su ile şoklayın
-İç harcı için soğanı ve havucu yemeklik doğrayın. Orta ateşte zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavurun.
-Kıymayı ilave edin ve suyunu salıp çekinceye kadar kavurun.
-Domates püresini ya da salçayı ve sarımsağı ekleyin 2 dakika daha kavurun.
-Nar ekşisi, karabiber, kuru nane ve tuzu ekleyin karıştırın.
-Son olarak suyu ekleyin ve karıştırarak suyu çekinceye kadar pişirin.
-Orta boy bir bocama 1 kat lahana yaprağı serin. Üstüne kıymalı harcın üçte birini yayın ve üzerini tekrar lahana yapraklarıyla kapatın. Aynı işlemi uygulamaya devam edin.
-Son olarak üstüne lahanaları döşeyin.
-Beşamel sosu için tereyağını bir tencerede eritin ve içerisine unu ekleyip rengi değişene kadar kavurun.
-Daha sonra sütü de ekleyip iyice karıştırmaya devam edin. Karıştırmayı sakın bırakmayın.
-Tuzu ve karabiber ilave edip ocaktan alın.
-Son katman olacak şekilde lahanaların üzerine beşamel sosu yayın.
-160 derece önceden ısıttığınız fırına verin.
-Pişmesine yakın çıkarıp kaşarları rendeleyin ve kaşarlar kızarana kadar pişirin.
-Lahana lazanyanız hazır! Afiyet olsun.