Börülce, baklagiller familyasına aittir. Börülce bitkisi, içerdiği vitamin ve proteinle besleyici bir sebzedir. Börülcenin diğer ismi ise kimi bölgelerde böğrülce, karnıkara veya siyahgöz’dür. Peki, börülcenin faydaları nelerdir? Taze börülce yemeği nasıl yapılır? Kuru börülce salatası nasıl yapılır? Börülce turşusu nasıl yapılır?
BÖRÜLCENİN FAYDALARI NELERDİR?
- Börülce C vitamini yönünden ve protein açısından oldukça değerli bir besindir. Sahip olduğu vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklığı güçlendirmektedir.
- Lifli bir besin olan börülce sindirim sistemi rahatsızlıkları ve kabızlık için oldukça yararlıdır.
- Demir içeren börülce vücuttaki demir eksikliğini gidermekte, özellikle de hamilelik ve emzirme döneminde ortaya çıkan kansızlıklara iyi gelmektedir.
- Börülce içerdiği çinko ve folik asit sayesinde hamilelikte bebeğin gelişimine yarar sağlamaktadır.
- Börülce kalp hastalıklarını ve dolaşım bozukluklarını engellemektedir.
- İyi bir antioksidan olan börülce kanserli hücrelerin çoğalmasını engeller.
- Kötü kolesterol ve yüksek tansiyon ile ilgili rahatsızlıklara karşı yararlı olan börülce tansiyonu da dengelemektedir.
- Börülce kandaki şeker oranını düşürmeye karşı da faydalıdır.
- Betakaroten içeren börülce görme duyusunu güçlendirmektedir.
- Manganez açısından çok zengin olan börülce özellikle de büyüme dönemindeki çocuklar için kemik ve kas yapısının gelişiminde kilit bir rol oynamaktadır.
- Kısırlık sorunlarına karşı faydalı olan börülcenin cinsel gücü arttırıcı özelliği bulunmaktadır.
- Börülce basit üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde fayda sağlar.
- Sinir sistemini güçlendiren börülce, stresi azaltıcı bir etkiye sahiptir.
- Vücuttaki ödemin giderilmesini sağlayan börülce şişkinliklerin azaltılmasını sağlar.
- Kalorisi oldukça düşük bir besin olan börülce sağlıklı diyet yemeği olarak tercih edilir.
TAZE BÖRÜLCE YEMEĞİ TARİFİ
Taze börülce yemeği için gerekli olan malzemeler:
- Yarım kg taze börülce
- 2 adet orta boy soğan
- 4 adet domates
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 adet kesme şeker
Taze börülce yemeği için; İlk olarak börülceleri ayıklayın sonrasında soğanları yemeklik doğrayarak sarımsakları da ikiye bölün. Domatesleri soyup küçük biçimde doğrayın ardından da zeytinyağını tencereye dökerek üzerine soğanları ilave edin ve diriliği kaybolana kadar kavurun. Kavurma işlemi bittikten sonra börülceleri ve domatesleri ilave ederek tuz ve şekeri ekleyin. Taze börülce yemeğini orta ateşte börülceler yumuşayana dek pişirin.
KURU BÖRÜLCE SALATASI TARİFİ
Kuru börülce salatası için gerekli olan malzemeler:
- 250 g kuru börülce
- Yarım demet maydanoz
- 4 taze soğan
- Çeyrek demet dereotu
- 1 kırmızı dolmalık biber
- 3 veya 5 adet kornişon turşu
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım limon suyu
- Sumak
- Tuz
Kuru börülce salatası için; Öncelikle börülceleri bir gece öncesinden ıslatın. Börülcelere üzerini geçecek kadar su ilave edip tencerede biraz haşlayarak süzün. Tencereye limon suyunu ekleyerek 20 dakika boyunca tekrar haşlayarak suyunu süzün. Ardından da biberleri sonrasında turşuları küp küp doğrayarak dereotu, maydanoz ve soğanı küçük bir biçimde kıyarak börülce ile harmanlayın. Son aşama olarak da zeytinyağı, limon suyunun kalanı, tuz ve sumağı karıştırarak tüm malzemeleri harmanlayın.
ÇITIR ÇITIR BÖRÜLCE TURŞUSU TARİFİ
Börülce turşusu için gerekli olan malzemeler:
- 1 veya 1,5 kilo kadar börülce
- 1 baş sarımsak
- 2 adet küp şeker
- 2 adet acı top biber
- 1 büyük çay bardağı sirke
- 1 büyük çay bardağı turşuluk tuz
- Su
Börülce turşusu için; İlk olarak börülceleri iyice yıkayın ardından da uç kısımlarını temizleyin. Hazır olan börülcelerinizi haşlamak için tencereye alarak üzerine su ekleyin 15 dakika kadar börülcelerinizi haşlayın. Haşlanan börülceleri süzün börülceleri soğutarak durulayın sonrasında kavanoza dizerek aralarına sarımsak ve biberleri ilave edin. Yaklaşık olarak bir litre soğuk su içerisine sirke tuz ve şekeri ekleyerek iyice karıştırın. Ardından bu karışımı börülcelerin üzerine dökün. Kalan kısımları normal su ile tamamlayabilirsiniz. Kavanozun kapağı sıkıca kapatın ve güneş almayan kuru bir yerde muhafaza edin.