Uzm. Dr. Emrullah Yüksel, çocuk sağlığını tehdit eden boğmaca hastalığına dair merak edilenleri cevapladı. Çocukluk çağında vücudun maruz kaldığı faktörlerin çok daha fazla olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Emrullah Yüksel, bu enfeksiyonlarının en önemlilerinden birinin boğmaca hastalığı olduğu dile getirerek, hastalığın tanımını şöyle yaptı: ''Boğmaca veya pertussis, Bordatella pertussis olarak bilinen bir bakterinin, solunum yolu epitelini enfekte etmesi nedeniyle bölgenin iltihaplanmasını takiben öksürük, kusma, nefes darlığı gibi belirtilerin ortaya çıktığı bir enfeksiyon hastalığıdır.''
Boğmaca enfeksiyonunun tedavi edilmediğinde ileride solunum sorularına yol açarak hayati bir tehlikeye yol açabileceğini ifade eden uzman isim, aşı çalışmaları sayesinde artık çok daha az görüldüğünü aktardı.
Sıklıkla çocuklarda görülen boğmaca enfeksiyonunun yetişkinlerde de ortaya çıkabileceğinin sinyalini veren Yüksel, ''Boğmaca enfeksiyonu sıklıkla çocukluk çağında görülüyor olsa da daha önce etkenle karşılaşmamış yetişkinlerde de boğmaca enfeksiyonu gelişebilir. Yetişkinlerde ortaya çıkan boğmaca enfeksiyonu bağışıklık sistemine ait iltihabi yanıtın kuvvetli olması nedeniyle, daha şiddetli bir klinik tabloya yol açabilir'' dedi.
Boğmaca belirtileri nelerdir?
- Tekrarlayan inatçı öksürük
- Bulantı ve kusma
- Gözlerde kararma
- Ciltte kuruluk
- Halsizlik ve yorgunluk
- Ateş
- Nefes darlığı
Boğmacanın tedavi edilmediğinde doğuracağı hayati tehlikelere değinen Yüksel, ortaya çıkacak sağlık sorunlarını şöyle sıraladı: ''Zatürre, beyin hasarı veya beyin kanaması, epileptik nöbetler, solunum yetmezliği, kaburga kırıkları, idrar kaçırma ve böbrek yetmezliği''
Boğmaca aşısı ne zaman yapılır?
- Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Hepatit B, Polio ve Haemophilus influenzaetip b (DTaP-HB-IPV-Hib) aşı, bu aşı 2, 4 ve 6 aylıkken bebeklerde 3 dozluk şeklinde verilmektedir.
- Difteri, Tetanoz, Boğmaca, Polio, Haemophilus influenzaetip b (DTaP-IPV-Hib) aşı, bu aşı üç doz birincil DTaP-HB-IPV-Hibserisini tamamladıktan sonra bebeklere, 18 aylık bir rapel doz olarak verilmektedir.
- Tetanoz, Difteri, Boğmaca, Çocuk felci (Tdap-IPV) Aşı, bu aşıyı 4 ila 6 yaş arasındaki çocuklara tek doz olarak verilmektedir. Bu, genç yaşta difteri, tetanoz, boğmaca ve çocuk felcine karşı aşılanmış çocuklar için bir destekleyici dozdur.
- Tetanoz, Difteri, Boğmaca (Tdap) Aşı, bu aşama 9. sınıfın tüm öğrencilerine sunulur. Bu hastalıklara karşı genç yaşta aşılanmış çocuklar için destekleyici dozdur. Tdap aşısı, tam bağışıklanmamış 7 yaş ve üstü çocuklar ile aşılanmamış veya bağışıklama geçmişi bilinmeyen yetişkin veya göçmenlere de uygulanmaktadır.