Prof. Dr. Murat Songu boğaz şişliğine dair detaylı bir bilgi paylaşımı yaptı. Uzman isim boğaz şişliğinin her yaşta görülebildiğini ifade ederek, ''Boğaz şişliği pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda boğaz şişliğinin nedeni basit bir enfeksiyonken, bazı vakalarda bu durum ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir.'' dedi.
Boğaz şişliğinin genellikle sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında görüldüğü söyleyen Songu, tedavi yöntemine ilişkin şöyle dedi: ''Boğaz şişliği nasıl geçer sorusu pek çok insanın merak ettiği bir konudur. Şişliğin görülme nedenine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Grip, soğuk algınlığı, bronşit, kızamık, kızamıkçık, larenjit, farenjit gibi virüslere bağlı olarak gelişen hastalıklarda boğaz şişliği görülmesi durumunda genellikle evde tedavi yöntemleri tercih edilir. Bunun sebebi ise virüslerin metabolizma ve üreme yeteneğinin olmamasıdır.''
Bakterilerin boğaz şişliğine yol açabileceğini söyleyen uzman, ''Özellikle bademcik iltihaplanmaları ve üst solunum yolu enfeksiyonu A grubu beta hemolitik streptokoklar nedeniyle görülen hastalıklar arasında yer alır. Beta olarak da bilinen bu bakteri grubu özellikle bademcik enfeksiyonuna ve dolayısıyla boğaz şişliğine neden olur. Bu durumda, boğaz şişliği için ilaç ve spesifik olarak antibiyotik ya da penisilin tedavisi uygulanması gerekir. Ancak, viral enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen boğaz şişliği vakalarında antibiyotik kullanımının bağışıklık sistemini zayıflatacağı unutulmamalıdır. Ancak, iltihaplı bademciklerin nadiren de olsa antibiyotikle tedavi edilemediği vakalar da vardır. Bu gibi vakalarda cerrahi tedavi yöntemlerinden yararlanılır. Kronik bademcik enfeksiyonları başta olmak üzere bu gibi durumlarda bademciklerin ameliyatla alınması gerekebilir.'' diye ifade etti.
Boğaz şişkinliğinin belirtileri
- Boğaz ağrısı
- Boğazda kaşıntı ve hassasiyet
- Yutkunmada zorluk
- Yorgunluk ve halsizlik
- Ağız kokusu
- Ses tellerinde tahribat
- Bademciklerin kırmızı renkte ve şiş olması
- Bademciklerde iltihaplanmaya bağlı olarak irin görülmesi
Şişliklerin çoğu enfeksiyon kaynaklıdır. Belirtileri ise şu şekildedir:
- Eklemler başta olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde görülen ağrılar
- Baş ağrısı
- Burun akıntısı
- Öksürük
- Ateş
- Bulantı ve kusma
Boğaz şişkinliği ve yutkunma zorluğu
Prof. Dr. Murat Songu boğaz şişliğinin başka bir hastalığın habercisi olabileceğini söyleyerek şunları kaydetti: ''Daha nadir olarak görülen bazı belirtiler ise daha ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bu durumda, boğaz şişliği; kulak ağrısı, tükürükte kan, deri dökülmeleri, yüksek ateş, boyun ve çene altında görülen büyük yumrular, boyunla birlikte yüzde de görülen şişlikler, konuşurken ya da yemek yerken ağrı hissi ve nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtilerin yanı sıra, genel anlamda belirtilerin çok şiddetli seyretmesi, boğaz ağrısının 7 günden uzun sürmesi ya da kronik hale gelmesi, ses kısıklığının 14 günden uzun sürmesi ve sık aralıklarla tekrar etmesi gibi geçmeyen boğaz şişliği vakalarında ise vakit kaybetmeden bir sağlık kurumuna başvurulması büyük önem taşır.''
Ballı süt tedavisi
Ballı süt boğaz şişliğinde ilk başvurulan çözüm yöntemlerinden biridir. Sütün hücre yenileyici bir besin olması hastalıkların ivedilikle iyileşmesini sağlamaktadır. Bademcikleriniz şişmeye başlıyorsa her sabah ballı süt içebilirsiniz. Balın yaraları iyileştirici gücü olması da bademcikte meydana gelen tahrişi iyileştirecektir. Bir tutam tarçın ekleyerek bademcik ağrısını da sona erdirebilirsiniz.