Latince adı Citrus bergamia olan bergamot, çaya verdiği güzel koku ve aromanın yanı sıra sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. Yeşil renge sahip olduğu için misket limonunu andıran bergamot, limona oranla daha keskin bir tada ve kokuya sahiptir. Yapılan araştırmalar, bergamotun böbreklerde ileri gelen taş ve kumun oluşumunu engeller. İşte bergamotun sağlığa faydaları…
DETOKS ETKİSİ
Polifenoller açısından zengin olan bergamot, antioksidan etkisi göstermektedir. Bu özelliği sayesinde vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı olur.
KALP DAMAR HASTALIKLARI ÖNLER
Bergamot, damar tıkanıklığı gibi hastalıkların oluşmasını önler, kalp-damar hastalıklarına engel olur. Aynı zamanda bergamotun, güçlü antioksidan özelliği kötü kolesterole karşıda oldukça etkilidir.
BÖBREK TAŞINI DÖKÜYOR
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan bergamot, serbest radikallerin vücuttan dışarı atılmasını sağlar. Böbreklerde ileri gelen kum ve taş oluşumunun önüne geçer. Aynı zamanda var olan kum ve taşın temizlenmesini sağlar.
DOĞAL ANTİDEPRESAN GÖREVİ GÖRÜR
Bergamot yağında bulunan flavonoidler doğal bir antidepresan ve uyarıcı görevi görmektedir. Kan dolaşım hızını artırarak kaygıyı ve stresin azalmasını sağlar. Nörolojik ve zihinsel durumlarda iyileşmeye yardımcı olur. Uykuya dalmayı kolaylaştırır. Dopamin ve serotonin hormonlarını uyararak rahatlamaya yardımcı olur.
SOLUNUM YOLU HASTALIKLARINI İYİLEŞTİRİR
Bergamot, diğer Turunçgillerde de olduğu gibi; soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarında oldukça etkili bir bitkidir.
DİŞLERİN GÜÇLENMESİNİ SAĞLAR
Florür açısından oldukça zengin bir kaynak olan bergamot çayı, güçlü ve sağlıklı dişlere sahip olamnızı sağlar. Şekersiz olarak tüketildiği zaman dişlerin zarar görmesine neden olan bakterilerin büyümesini engeller.
KRAMP VE KASILMALARA İYİ GELİR
Bergamot yağının dezenfektan ve antibiyotik özellikleri deri üzerindeki çatlakları, ülserleri, kaşıntıyı iyileştirmede ve tetanoza karşı kullanılabilir. Sinir ve kasların gevşemesini sağlayarak kramp ve kasılmalara iyi gelir.