Bu yılın en çok önerilen bitkisel bazlı beslenme yöntemi popüler hale geldi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), sürdürülebilir beslenmeyi tanımlarken; besleyici, güvenli, sağlıklı, ekosistemi koruyucu, ulaşılabilir, adil, ekonomik olarak erişilebilir, doğal kaynaklı yaşam biçimi olarak bahsediyor.
Sürdürülebilir beslenme yöntemi için yapılması gerekenlerin başında ise besin çeşitliliğini artırmak, hayvansal gıdalar yerine bitkisel bazlı gıdalara yönelmek ve gıda israfını engellemek geliyor.
Sağlıklı beslenme programlarının sürekli değişen trendlerden bağımsız olarak bir alışkanlığa dönüşmesi gerektiğini belirten Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Genel Koordinatörü, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, bitkisel bazlı bir gıda olan margarinin de bu alışkanlıklarla paralel olarak hayvansal alternatiflerine göre daha çok tercih edildiğini belirtti.
‘KOLESTEROL VE TRANS YAĞ İÇERMİYOR
Dünyanın ekolojik sağlığını korumak amacıyla bitkisel bazlı beslenmenin giderek daha fazla öne çıktığını belirten Ebru Akdağ, ‘Bitkisel bazlı beslenme, tüm bitkisel yağları daha da önemli bir konuma taşıyor. Her biri farklı beklentilere cevap veren zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı gibi ürünlere ilgi artıyor.
Tamamen bitkisel yağlardan oluşan ve bitkisel kaynaklı her gıdada olduğu gibi kolesterol içermeyen margarinler de bu akımdan olumlu olarak etkileniyor. Ayrıca ülkemizde üretilen margarinler trans yağsız olduğu için kolesterolü artırıcı etkisi de bulunmuyor. Dolayısıyla kolesterolüne dikkat etmek isteyenler hayvansal alternatifler karşısında margarini tercih ediyor’ diye konuştu.