Bugün dünyanın en çok bilinen dijital parası Bitcoin, 13. yılını kutluyor. Bitcoin, sadece yatırımcıların hayatını değil, direkt ya da indirekt olarak herkesin hayatını etkiledi. Son iki yıla kadar sadece interneti uzun süredir kullanan insanların bildiği ve yatırım yaptığı bir dijital parayken, şimdi her yemek masasında konuşulur hale geldi. Her zaman iyi anlamda üzerinde konuşulmuyor tabi ki. Birçok defa hükümetlerin hedefi haline gelen Bitcoin için 2021 çok dalgalı bir yıl oldu. Sene başındaki fiyatını neredeyse ikiye katlayan kripto para, son 2 aydaki yavaş yavaş erimesiyle yatırımcıların ağzında kötü bir tat bıraktı. Aynı zamanda Bitcoin, pazarda gücünün diğer kripto paralara göre azaldığı bir yılı geride bıraktı.
BITCOIN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLUYOR
BTC bloğunun paylaşıldığı gün olarak internet üzerinde sürekli kutlanan 3 Ocak, birçok anlamda interneti değiştirdi. Doğum günü için kutlamalar ve etkinlikler birçok borsada düzenlenmiş durumda. İlk olarak white paper'ına 2008 yılında Nakamoto ile başlanan para, o günden beri çok farklı noktalara ilerledi. 2008 ekonomik krizinin illegal çocuğu olarak tanımlanan Bitcoin, yaratılışının arkasında anonim, düzensiz ve merkezisyetsiz bir mantık yer alıyor. Bankalara ve komisyonculara güvenmeyen Satoshi Nakamoto, yatırım aksiyonunda banka ve komisyoncuları saf dışı bırakmak istedi. Amacı daha çok yatırımcı ve yatırımcı toplumunu düşünen bir borsa yaratmaktı. Şu an Bitcoin 900 milyar dolar market değeri bulunuyor.
NASIL KURULDU?
3 Ocak 2009 yılında ilk çıkışını yapan Bitcoin'in kurucusu Satoshi Nakamoto'dur. İlk alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10 bin Bitcoin karşılığında pizza alımıyla gerçekleştirilmiştir. Satın alımlar blok adı verilen yapılar içinde tutulur. İlk blok Genesis Blok adında 4 Ocak 2009 tarihinde üretilir. Birçok ülkerde ödeme amacı olarak hali hazırda kullanılmaktadır. Türkiye'de TL ile Bitcoin alınabilir.
BITCOIN PİYASA GÜCÜNÜ KAYBEDİYOR
Bitcoin sadece kendi başına bir ekonomi sistemini değiştirmeye çalışmıyor. Onun türevleri ve ona alternatif haline gelen paralar da ortaya çıkmış durumdadır. XRP, SOL, ETH en bilinen alternatif coinlerin başında gelmektedir. Bitcoin'in belli bir sınır olması ve ödeme yöntemi olarak sınırlı halde olması sebebiyle diğer alternatif paralar daha çok kullanır duruma geldi. Ethereum'un ve diğer alternatif paraların piyasa hacmi, Bitcoin'e göre büyümektedir. İlk defa bu yıl piyasa hacmi yüzde 40'ın altına düştü.