Bireysel emeklilik sistemi üzerinde 10 yıl kalan birinin maaş almasının mümkün olduğu belirlendi. Bireysel emeklilik sisteminin başlamasından bu zamana kadar yoğun ilgi gören bu durum binlerce vatandaşa kolaylık sağladı. Sisteme katılım sağlayan herkese devlet tarafından brüt ücret üzerinden yüzde 30 katkı sağladığı belirlendi. Peki, BES emekli olanlar kaç TL maaş alır?
Katkı yüzde 30'a yükseldi
İlk olarak 2013 yılında uygulamaya geçilen bireysel emeklilik sistemi yüzde 25 devlet katkısı barındırırken, 5 puanlık artış ile bu rakam yüzde 30'a çıktı.
10 yıl ve 56 yaş şartı
Vatandaşların en merak ettiği soru ise BES üzerinden emekli olunup olunmadığı ya da ne kadar maaş alınacağı oldu. Sisteme ilk giriş yapılan tarih ile 10 yıl süreyle sistemde aktif kalınması halinde 56 yaşını doldurduğunda emekli hakkı tanımlanmaktadır.
01 Ocak 2013 itibarı ile Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcıları için daha avantajlı bir dönem başladı. Bireysel emeklilik hesabına yatırılan her katkı payı için devlet %30 oranında katkı sağlıyor. Devlet katkısının üst limiti aylık brüt asgari ücreti üzerinden yüzde 30'u kapsamaktadır.
3 maaş 2 tazminat hakkı doğuyor
Bireysel emeklilik sisteminin tercih edilme nedenlerinin başında devletin katkı vermesi olmaktadır. 10 yıl süre ile aktif sistem üzerinde yer alan kişinin emeklilik hakkı bulunmaktadır. Bu durumda ise SGK hem de BES ile beraber emeklilik fırsatı gelir. 2000 yılı ve sonrasında işe girmiş olanlar BES üzerinden emekli olup SGK'dan ikinci emekliliğini de alabilir.
Bunların yanı sıra emekli olan kişi tekrar çalışma hayatına atıldığında üçüncü maaş ve tazminat hakkı da tanımlanmış olacaktır.