"Konya'nın Efes'i" olarak nitelendirilen ve korunaklı bir tepenin üzerine inşa edildiğinden dolayı günümüze kadar gelen İsaura Antik Kenti, ziyaretçilerin uğrak noktalarından.
Roma döneminin en büyük eyaletinden İsaura Antik Kenti, Zengibar Kalesi olarak da biliniyor.
Tarihe meydan okuyan yapı, tiyatrosu, zafer takı, kilisesi, surları, kaya mezarları ve büyük bölümü ayakta kalan burçlarıyla yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.
Hititler, Persler ve Romalılar tarafından kullanılan eyaletlerden İsaura Antik Kenti, Bozkır ilçesinin Hacılar ve Ulupınar mahalleleri arasında Toroslar'ın uzantısı dağda 1850 metre yükseklikte bulunduğundan araçla çıkılabiliyor.
Kilise, zafer takı, su kemerleri ve benzeri mimari yapılarla dikkat çeken tarihi yapıda; kılıç, kalkan, çelenk, dizlik, miğfer ve ok gibi yüksek kabartmalı çok sayıda işleme bulunuyor.
Zengibar Kalesi ‘ne beşgen ve altıgen mimaride yapılan 4 metre yükseklikte ve biri tamamen yıkılmış iki kule arasındaki üstü kemerle tamamlanan kapıdan giriliyor. Güneydeki kapıdan girildiğinde ise karşınıza zafer takı ile kilise çıkıyor.
BİNLERCE YILA RAĞMEN HALA AYAKTA
Kalenin zirvesinde yer alan ve taş ocağından getirilen taşlar milimetrik kesimleriyle göz dolduruyor. Binlerce yıl önce bu kesimin nasıl yapıldığı hala merak konusu.
Romalılar öncesinde Hititler ve Persler tarafından da kullanılan kalede Roma döneminde 10 bin kişinin yaşadı.
Tarihi yapıda yapılacak kurtarma kazısı ve temizlikle çok sayıda değer daha gün yüzüne çıkabilir.
Hacılar Mahallesi Muhtarı Hüseyin Bardakçı, "Konya'nın Efes'i" olarak nitelendirilen tarihi yapının binlerce yıla rağmen ayakta olduğunu belirtti.
Bardakçı, "Öncelikle burada arkeolojik kazının yapılması gerekiyor. Muhteşem yapıların gün yüzüne çıkarılmasıyla bölge önemli bir destinasyon olabilir. Antik kent, ziyaretçisini çekebilir." dedi.