18.02.2021-15:38 (Son Güncelleme:18.02.2021-15:39)


1

Tahin, Sağlıklı Yağlar ve Amino Asitler Bakımından Yüksektir

Tahin, Sağlıklı Yağlar ve Amino Asitler Bakımından Yüksektir

Diğer fındık, yemiş ve tohumlara kıyasla, susam tohumları ağırlık itibariyle en yüksek yağ içeriğinden birine sahiptir; bu nedenle tahin, diğer fındık ezmesi (fıstık ya da badem yağı gibi) ile karşılaştırıldığında son derece pürüzsüzdür. Susam tohumları, hem sağlıklı katı yağlar hem de bazı önemli amino asitler (protein yapı taşları) sağlamak için % 55 oranında yağ ve % 20 oranında protein içeriyor.



2

Büyük Bir Vitamin ve Mineral Kaynağıdır

Büyük Bir Vitamin ve Mineral Kaynağıdır

Tahin magnezyum, bakır, fosfor, manganez, demir ve çinko gibi minerallerle birlikte tiamin gibi B vitaminleri elde etmek için mükemmel bir yiyecektir. Tariflere tahin ilavesi, bakır eksikliğini önleyerek sinir, kemik ve metabolik sağlığı korumak için gerekli olan günlük bakır ihtiyacını karşılamak için iyi bir yoldur. Tahin demir, düşük kan sayımı, demir eksikliği ve yorgunluk ile karakterize bir hastalık olan anemiyi önlemeye yardımcı olur. Tahin içindeki B vitaminleri, metabolik işlevler, stresle ve birçok bilişsel süreçle uğraşırken önemlidir



3

Susamın bir diğer önemli özelliği, bitki lignanları içeriğini tohumlamaktır. Lignanlarda antikanser etkileri ve kalp teşvik etme yetenekleri olduğu gösterilmiştir. Araştırmalar, susam tohumlarından gelen öncüllerin, bağırsaktaki bakteri florası tarafından, her zaman en iyi lignan kaynağı olarak düşünülen keten tohumlarından elde edilenlere eş değer lignanlara dönüştürüldüğünü bulmuştur.



4

Kan Basıncını ve Kolesterolü Düzenlemeye Yardımcı Olur

Kan Basıncını ve Kolesterolü Düzenlemeye Yardımcı Olur

Susamda bulunan sesamolin ve sesamin’in, antitrombotik özelliklere sahip olduğu, yani susamın, akut koroner sendrom ve kardiyovasküler ölüm gibi atardamarların yıkıcı etkilerine ve lejyonlara bağlı kardiyovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olduğu bulunmuştur.



5

Susam tohumlarındaki yağ ve kaloriler yüksek olmasına rağmen, kalp sağlığı söz konusu olduğunda bu kötü bir şey değildir. Araştırmalar fitosterollerin, arterlerde yağ birikimi ile karakterize bir hastalık olan arteriosklerozu tedavi edebileceğini düşünüyor. Fitosteroller, kolesterol ile benzer bir yapıya sahip oldukları için vücuttaki kolesterolü düzenlemeye yardımcı olurlar. Bu, kan dolaşımındaki emilebilir kolesterol miktarını azaltır ve belirli kalp rahatsızlığı çeken insanlar için yararlıdır.



6

Hormonları Dengelemeye Yardımcı Olabilir (Özellikle Menopoz Sonrasında)

Hormonları Dengelemeye Yardımcı Olabilir (Özellikle Menopoz Sonrasında)

Fitoöstrojenlerin etkilerinin hepsi kötü değildir. Özellikle 50 yaş üstü postmenopozal kadınlarda veya östrojen düzeyleri düşük kadınlarda, fitoöstrojen gıdaları doğal olarak hormonları dengeler, güçlü kemikleri korumaya yardımcı olur ve kanser ve osteoporoz gibi çeşitli hastalıkların riskini düşürür.



7

Diyet östrojenleri, menopoz döneminde kadınlar için en koruyucu besin öğesi gibi görünmektedir. Fitoöstrojen alımını maksimize ederek artırmak çoğu insan için iyi bir fikir değildir ve zararlı olabilir, ancak kadınların yaşlandıkça yaşadığı hormonal dengesizliklerin etkilerine karşı yardımcı olabilir. Bazı çalışmalar, artmış fitoöstrojen alımının, sıcak basması, kemik kaybı, zayıflık, ruh hali değişiklikleri, düşük seks sürüşü vb. gibi menopoz semptomlarını önemli ölçüde azaltmasına yardımcı olduğunu bulmuştur.



8

Cilt Sağlığını Geliştirmeye Yardımcı Olur

Cilt Sağlığını Geliştirmeye Yardımcı Olur

Susam tohumları, amino asitlerin, E ve B vitaminlerinin, eser mineralleri ve yağ asitlerinin iyi bir kaynağıdır ve hepsi cilt hücresi gençleştirme ve yaşlanmanın erken belirtilerini önleme konusunda yardımcı olur. Tahini direkt olarak cildinize sürmek istemeyebilirsiniz, ancak tahin yemeniz bile yağ ve besin alımını artırarak cildinizin bütünlüğünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.



9

Susam yağı binlerce yıldır cilt yaralarını, yanıkları, hassasiyetleri ve kuruluğu tedavi etmek için kullanılmaktadır, bu yüzden bazen “yağların kraliçesi” olarak adlandırılmaktadır. Doğal bir antibakteriyel ve antifungal ajandır, yani bakterileri öldürür gözenekleri tıkamaz. Genel olarak sağlıklı yağlar cilt sağlığının anahtarıdır, çünkü iltihapları azaltmak ve cildi nemli tutmak için yağlar gerekir. Tahin, zarar görmüş dokuları onarmak ve kolajen üretmek için gerekli olan çinko gibi mineraller de sağlar.



10

Besin Emiciliğini Artırır

Besin Emiciliğini Artırır

Araştırmalar, susam tohumlarının, kanser ve kalp rahatsızlığı gibi yaşlanmayla ilişkili hastalıkların önlenmesinde rol oynayan tokoferol maddesinin, E vitamini içindeki temel besin maddeleri gibi koruyucu yağda çözünen bileşiklerin emilmesini artırdığını buldu. Susamın yüksek plazma gamma-tokoferol ve artmış vitamin E biyoaktiviteye yol açması, iltihaplanmayı, oksidatif stresi ve dolayısıyla kronik hastalık gelişimini önlemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir.



11

İdrar söktürücüdür. – Cildi güzelleştirir. – Yaşlanmaya bağlı hafıza kayıplarının (Alzheimer) önlenmesinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanmıştır. – E vitamini çok güçlü bir antioksidandır. Vücuda enerji verir.



12

Bağışıklık sistemini güçlendirir. – Göz sağlığı için hayati önem taşır. – Kemik gelişiminde, yapısında bulunan bazı maddeler sebebiyle oldukça yararlıdır.

DNC Medya
DNC Medya

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR