Ağız kokusuna neden olmayan, tadı da kurutulmuş meyveye benzeyen siyah sarımsak diyabet, tansiyon gibi kronik hastalıklara iyi geliyor. Alzheimer ve kanserden koruyor.
Kore ve Çin’de ‘uzun yaşamın kaynağı’ diye adlandırılan 'siyah sarımsak', antioksidan özelliğiyle insan sağlığına saymakla bitmeyen fayda sağlıyor. Tam bir vitamin ve mineral deposu olan siyah sarımsak, beyaz sarımsağın kurutulmasıyla elde edilir. Sarımsağın tadını sevmiyorsanız siyah sarımsağı tercih edebilirsiniz. Şeker oranı diğer sarımsak türüne göre daha fazladır. Beyaz sarımsak, 60 gün süreyle belirli nem ve ısı koşulları altında kurutulur.
ACILIĞINI KAYBEDER
Bu işlem sonucunda dişleri beyaz olan sarımsak siyah, hale dönüşür. İşlem, sarımsağın içerisinde bulunan faydalı madde oranını artırarak daha sağlıklı hale gelmesine zemin hazırlar. Siyah sarımsak da beyaz sarımsak gibi tamamen doğal bir besin kaynağıdır. Bu işlem neticesinde sarımsağın içerisinde keskin kokusunu belirleyen alliin ve allicin azalır, böylelikle istenmeyen kokusunu ve tadındaki acılığını kaybeder. Adeta kurutulmuş meyve tadındadır. Ağız kokusuna yol açmayan şekerli ve tütsülenmiş bir lezzeti vardır.
KALSİYUM VE FOSFOR ZENGİNİ
İçinde B1, B6, C vitamini, kalsiyum, fosfor, manganez, kükürt, allil sülfür ve oleum allicine vardır. Alan oleum allicine maddesi, penisilinin aktivitesine eşit miktardadır. Antiseptik, antifungal, antiviral, antioksidan ve antibakteriyel bileşenleri bulundurur. Asya ve Avrupa mutfaklarının vazgeçilmezi olan siyah sarımsak, fermentasyon işlemi sonucunda kansere karşı koruyucudur. Kolesterol seviyesini düşürür, antiseptik özelliği sayesinde vücudu koruma altına alır. Kronik hastalıklara, dolaşım sistemi ve alzheimer hastalıklarına karşı etkilidir.
BEYAZ SARIMSAKTAN 6 KAT DAHA FAYDALI
Siyah sarımsak, diğer sarımsağa göre 6 kat fazla antioksidan içerir. Siyah sarımsak, beyaz sarımsağın içerdiğinden daha çok antiseptik, antifungal, antiviral, antioksidan ve antibakteriyel bileşenler içerir. Bu sayede bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyonlara karşı daha etkilidir. Beyaz sarımsakta yer alan antibiotik ve anti fungal özelliği olan allicin maddesi, siyah sarımsakta fermentasyon sonucu S-Allyl cysteine (SAC) maddesi haline gelir. Beyaz sarımsakta 0,30 mg/gr iken siyah sarımsakta SAC maddesi 5,80 mg/gr seviyelerine çıkar. Yani yaklaşık 19-20 kat daha fazladır.
* Mideyi koruyor
* Bağışıklık sistemini güçlendirir
* Hücreleri yeniler
* Kansere karşı koruyucudur
* Damar sertliğine karşı tedavi edicidir. Kalp ve damar sağlığını korur
* Beyin hücrelerini serbest radikal hasarına karşı korur
* Hafıza bozuklukları semptomlarını azaltır
* Alzheimer ve romatoid artrit, kronik hastalıklar ve dolaşım sistemi hastalıklarını önleyici ve tedavi edicidir.
* Diyabet semptomlarını iyileştirir
* Enfeksiyonları önler
* Kronik böbrek rahatsızlıklarında, tedavinin toksik etkisini azaltır
* Serbest radikallerin vücudumuza ve cildimize vermiş olduğu zararları önler ve ortadan kaldırır
* Sindirim ve dolaşımı hızlandırır
* Tansiyonu düzenlemeye yardım eder
* Doğal mide koruyucudur
* Hiperlipidemi ve hiperglisemi durumlarını önlemeye yardımcıdır
* Yaşlanmayı geciktirir
* Antialerjiktir
* Saç ve cilt sağlığını korur
* Yorgunluğu önler
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın