Özel yetenekleri olan çocukların, diğer çocuklardan farklı bir eğitim almasını sağlayan BİLSEM sınav sisteminde bu çocukların seçilmesi sağlanır. Girdikleri sınav sonrasında Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim almaya hak kazanan ilkokul 1-2-3 ve 4. sınıf öğrencileri, sınavla tespit edildikten sonra örgün eğitim kurumlarında olan eğitimlerini aksatmayacak bir şekilde ve sahip oldukları yeteneklerini daha da geliştirerek üst düzeyde kullanırlar.
BİLSEM Sınavı Nedir
Devlete bağlı olarak açılan bu eğitim kurumlarına girmek için sınavlar Eylül-Ocak arası birinci dönem, Şubat-Haziran arası ikinci dönem ve Temmuz, Ağustos ayları arasında yaz okulu ve öğrenci kampları şeklinde yılda 3 kez düzenlenir. BİLSEM sınavında başarılı olan ve eğitim kurumuna hak kazana öğrenci örgün eğitim gördüğü okulunda sabahçı ise öğleden sonra, öğlenci ise sabah saatlerinde Bilsem'e gider. Öğrenci normal okulunda tam gün eğitim görüyorsa akşam saatlerinde Bilsem'de olacak şekilde eğitim sistemine alınır. Öğrenicinin her eğitim döneminde ise devamsızlık süreleri eğitiminin olduğu sürecin yüzde 30’unu geçmez.
Bilim ve Sanat Merkezlerine giren öğrencilere akademik başarılarını ölçmek için ayrı bir sınav uygulanmaz. Eğitim birimlerindeki programlarda 'Gözlem Formları' kullanılır ve öğrenci izleme ve değerlendirme sonunda "Program Tamamlama Belgesi" almaya hak kazanır.
BİLSEM Sınavı nasıl yapılır, grup tarama sınavı nedir?
BİLSEM sınavlarına aday olma işlemleri sonrasında grup tarama sınavlarına girilir. Grup tarama sınavları ise dijital olarak gerçekleştirilir. Sınavın sonunda alınan başarı sonrası bireysel değerlendirme aşamasında geçilir. Bu aşamada ise öğrenciye zeka testi uygulanır ve bu test sonrasında alınan sonuçlar yeniden değerlendirilir. Sonuçların olumlu olarak değerlendirilmesi sonrasında ise BİLSRM eğitim kurumlarına kayıt işlemleri aşamasına geçilir.
Grup tarama sınavlarında öğrencilere sınıf düzeylerine uygun sorular sorulur ve sınav sonunda aşınan puanlar öğrencilerin verdiği doğru cevaplardan hesaplanır.
"BİLSEM eğitim kurumlarının verdiği eğitimler"
BİLSEM eğitim kurumlarında okuyan öğrenciler, Bilim ve Sanat Merkezlerinde;
Uyum, Destek Eğitimi, İletişim Becerileri, Grupla Çalışma Teknikleri, Öğrenme Yöntemleri, Problem Çözme Teknikleri, Bilimsel Araştırma Teknikleri, Yabancı Dil, Bilgisayar, Sosyal Etkinlikler, Bireysel Yetenekleri Fark Ettirme, Özel Yetenekleri Geliştirme, Proje Üretimi/Yönetimi alanlarında düzenlenmiş eğitim programlarına dahil olurlar.
BİLSEM sınavların başvurular nasıl yapılır?
Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerinin düzenlediği sınavlar 'Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün her yıl belirlediği tarihlerde gerçekleştirilir. Sınava ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrenciler katılır. BİLSEM sınavına bireysel olarak başvuru yapabilmek için ilk olarak sınav ücreti yatırılır ve daha sonra sınıf öğretmeninin gözlem formunu doldurması talep edilir.
Sınava girecek olan öğrenciler sınıf öğretmenlerinin doldurduğu gözlem formu ile aday gösterilir.