Bilirkişi nedir, nasıl olunur? Bilirkişi ne iş yapar? Bilirkişi olma şartları

İnsanlar internet üzerinden bilirkişilik ile ilgili birçok araştırma yapıyor. Peki bilirkişi nasıl olunur? Bilirkişi ne demek? Bilirkişi ne iş yapar? Tüm detaylar haberimizde.

10.06.2022-15:31 - (Son Güncelleme: 10.06.2022-15:31) Bilirkişi nedir, nasıl olunur? Bilirkişi ne iş yapar? Bilirkişi olma şartları

Bazı meslek dallarında bilirkişilik yapıldığı insanlar tarafından bilinen bir gerçek. İnsanlar bilirkişiliğin detaylarını araştırmaya devam ediyor. Peki bilirkişi olma şartları nelerdir? Bilirkişilik nasıl yapılır? Bilirkişi ne demektir? Bilirkişilik ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Bilirkişi ne demek

Bilirkişilik hakim ve savcılık alanlarında uzmanlaşan kişilere denmektedir. Uzmanlaşan kişiler belli olaylarda tanıklık ve araştırma yapar. Adli tıp kurumu alanında çalışmalar yapar. Bilirkişi raporları da bu alanlarda yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkar. Bilirkişilerin hazırladığı raporlar mahkeme heyeti tarafından incelenir ve olay bu şekilde sonuca bağlanabilir.

Bilirkişi nasıl olunur

Bilirkişiler hakim ve savcılar için önemlidir. Bilirkişilik özellikle zorlu davalarda ihtiyaç duyulan bir alandır. Bu davalarda uzmanlaşan kişiler belli araştırmalar yaparak ortaya bir sonuç çıkarır ve mahkemeye rapor sunar. Bu rapor davanın seyri ve sonuçlandırılabilmesi için çok önemlidir. Bilirkişilere özellikle önemli ve sonuca ulaşılması zor olan olaylarda ihtiyaç duyulmaktadır. Bilirkişinin sunduğu rapor ile kısa zamanda olaylar sonuca bağlanabilir.

Bilirkişi Ne İş Yapar

Bilirkişiler mahkemede ne yapar

Bilirkişi mahkemeye olayla ilgili araştırma yaparak ulaştığı bilgileri sunar. Eğer bir olay çözülmesi zor ise bilirkişiye danışılır. Bilirkişilerin yalan beyanda bulunmamaları oldukça önemlidir. Çünkü yalan beyan ile mahkemeyi yanıltmakta Türk Ceza Kanunu'nda bir suç olarak bilinmektedir. Adli Tıp Kurumu da bilirkişileri bir araya getirerek ortaya kanıtlar ve sonuçlar çıkarabilir. Bilirkişilerin sunduğu raporlar ile Adli Tıp Kurumu raporları birbirine uymuyorsa mahkeme yanılabilir. Bu da yalan rapor olarak suç teşkil etmektedir.

Bilirkişi raporları nedir

Bilirkişilerin sunduğu raporlar yalnızca mahkemeleri ilgilendirmez. Bilirkişiler uzman oldukları konu ile ilgili araştırma yaparak rapor hazırlayabilir. Bu şekilde bilirkişilerin sundukları raporlar yardımcı niteliği taşır. Fakat tüm bu araştırma ve raporların kanıtlı olması gerekir. 18 yaşını geçen vatandaşlar bilirkişi olabilir. Bilirkişi olmanın şartlarından biri de akli dengenin yerinde olmasıdır. Araştırma ve sonuçlarıyla bilirkişiler mahkemeye yardımcı olan kişilerdir. 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal