Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, yaklaşan Kurban Bayramı için uyarılarda bulundu. Salgının bulaşma ihtimalinin normalleşme dönemine geçişle birlikte yok sayılmaması gerektiğini vurgulayan Taşova, geçen Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi bu bayramda da aile büyüklerine gidilmemesi gerektiğini belirtti.
KURBAN BAYRAMINDA MESAFEYE DİKKAT
Dünya genelinde etkisini sürdüren ve risk grubu vatandaşlarda çok sayıda ölüme sebep olan Koronavirüs salgınının bulaşma ihtimalinin normalleşme dönemine geçişle birlikte yok sayılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yeşim Taşova, 31 Temmuz Perşembe günü başlayacak Kurban Bayramı için şimdiden uyarılarda bulundu. Taşova, Türk toplumunda her bayram büyüklerin elini öpme ve ziyaret etme olduğunu ve bununla birlikte kalabalık ortamlar oluşturma gibi ritüellerden bu yıl mutlaka kaçınılması gerektiğini söyledi. Geçen Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi bu bayramda da aile büyüklerine gidilmemesi tavsiyesinde bulunan Bilim Kurulu Üyesi Taşova, ‘Özellikle iş ortamı içinde aktif olarak bulunan kişiler büyüklerini bu şekilde tehlikeye atmamaları gerekiyor’ şeklinde konuştu.
BAYRAMLAŞMA SOSYAL MESAFELİ OLSUN
Bayram ziyaretlerine gidildiğinde salgının tedbirlerine tam anlamıyla uyulması gerektiğinin öneminden konuşan Prof. Dr. Yeşim Taşova, ‘Olur da gidilirse özellikle yaşlı ve risk grubundakiler için 1,5-2 metre mesafede bulunarak, el hijyenine dikkat etmek ve maske kuralına uymak gerekiyor. Toplu halde yenilen yemekler, ziyaretler olmasın. Ziyaret etmeyelim. Telefon var, görüntülü konuşma var, bu seneyi böyle geçirelim. Bunun başka yolu yok. Hele ki toplumda vakalar artarken böyle bir riske kimseyi atmamak gerektiğini düşünüyorum’ dedi.
KESİNLİKLE TOKALAŞMA OLMAMALI
Kurbanlık alımındaki tokalaşarak yapılan pazarlıkla ilgili sosyal medyada gördüğü 'yapay el' örneğini veren Taşova, hiçbir şekilde bu durumun kabul edilir olmadığını belirterek şu şekilde konuştu:
‘Kurbanlık alımındaki tokalaşma için sosyal medyada görmüştüm araya yapay bir el koymuşlar. O şekilde anlaşmaya çalışılıyor. O da olmayacak, o da bir ritüel bizim için. Bütün bunlardan vazgeçmeliyiz. Bilindiği gibi sosyal mesafe, maske, temizlik ve havalandırma gibi önlemler çok önemli. Bu dönemi böyle geçireceğiz. Özellikle ikinci dalgayı beklerken daha dikkatli olmak gerekiyor’ dedi.
ETLERİ KAPIYA BIRAKIN
Kurban kesiminin ardından etlerin dağıtılırken kapıya bırakılmasının daha güvenli olacağını ifade eden Prof. Dr. Yeşim Taşova, ‘Belediye ve kurumların ayırdığı, hijyen ortamının sağlandığı alanlarda, daha kontrollü olan kısımlarda bu görevin yerine getirilmesi şart ve koşul. Etlerin dağıtımı da sosyal mesafe korunarak yapılmalı. Kapıya bırakılarak, mesafe korunarak yapılabilir. Maske kullanımına dikkat edilerek dağıtılabilir. Gidip evde oturma, kalabalık bir ortam oluşturup o şekilde dağıtmanın da olmaması lazım’ uyarısında bulundu.