Bilim insanlarından yüzyılın keşfi: Başka bir gezegende hayat olabilir

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), James Webb Uzay Teleskobu ile Dünya’dan yaklaşık 744 trilyon kilometre uzaklıkta, içinde yaşam belirtileri olan bir gezegen keşfetti. İşte detaylar…

15.09.2023-10:34 - (Son Güncelleme: 15.09.2023-17:08)

Amerikalı havacılık ve uzay mühendisi ve Mars'ın insan eliyle keşfedilmesini savunan Robert Zubrin'in National Review'da yayınlanan haberine göre, uluslararası gökbilimcilerden oluşan bir ekip "başka bir dünyanın atmosferinde yaşam olduğuna dair potansiyel kanıtlar buldu".

Cambridge Üniversitesi profesörü Nikku Madhusudhan liderliğindeki ekip bulgularını 11 Eylül'de açıkladı ve sonuçlar Astrophysical Journal Letters'da yayınlanmak üzere kabul edildi.

Akşam’da yer alan habere göre; Yeni teleskoptan elde edilen verileri kullanan uzmanlar, "Goldilocks bölgesi "ndeki bir ötegezegen olan K2-18b'nin atmosferinde metan ve karbondioksit buldular - gezegenlerin bir yıldızdan "tam doğru" uzaklıkta yörüngede döndüğü, sıvı su barındırmak ve dolayısıyla yaşamı potansiyel olarak desteklemek için ne çok sıcak ne de çok soğuk olan yaşanabilir bir bölge.

NASA Gezegen Keşfi

Bu vakadaki yıldız, K12-18, Aslan takımyıldızında Dünya'dan yaklaşık 110 ışık yılı uzaklıkta bulunan K tipi bir kırmızı cücedir. NASA'ya göre K yıldızları güneşten daha sönük ama en sönük yıldızlardan daha parlaktır.

Space.com'a göre kırmızı cüceler çıplak gözle görülemeyecek kadar sönüktür ve galaksinin en büyük yıldız popülasyonunu oluştururlar. Sönüklükleri, Güneş'ten daha uzun olan ömürlerinin uzamasına yardımcı olur.

Alt Neptün gezegeni olarak sınıflandırılıyor

K2-18B, Dünya'dan 8,6 kat daha büyük, ancak Neptün'den daha küçüktür, bu da en yaygın dış gezegen kategorilerinden biri olan "alt Neptün" gezegeni olarak sınıflandırılmasına yol açar.

Haber sosyal medyada gökbilimcileri ve uzmanları heyecanlandırırken, bir İngiliz bilim muhabiri şöyle söyledi "Bu oldukça büyük bir gelişme. Eğer doğrulanırsa, şimdiye kadar keşfedilen en büyük uzaylı yaşamı ipucu olacak."

Avustralyalı bir akademisyen "Dünya dışı yaşam arayışında önemli olan 'suyu takip etmektir'. Yaşanabilir bölgelerde ne kadar çok dış gezegen bulursak, bir tür yaşamı destekleme şansları o kadar artar ve sonunda böyle bir yaşamın imzasını tespit ederiz," diye yazdı.

"Ciddi bilimsel süreçleri kullanarak bakmaya devam etmemiz gerekiyor" diye ekledi. "Bir noktada, belki yıllar ya da on yıllar sonra, yeterli zaman ve doğru teknolojiye yatırımla, insanlığın karşı karşıya olduğu en temel bilimsel soruyu yanıtlayan kanıtları bulacağız. 'Yalnız mıyız?

Bununla birlikte, K12-18b'nin yüzeyi çoğunlukla - ya da tamamen - sıvı sudan oluşuyor gibi görünüyor, bu da uzak dünyayı "hidrojen" ve "okyanus" kelimelerinin birleşiminden oluşan bir "hycean" yapıyor.

Atmosferi az miktarda metan ve karbondioksit ile birlikte çoğunlukla hidrojenden oluşurken, teleskop ayrıca eser miktarda dimetil sülfür de buldu

YORUM YAZ..
Modal