Bilim insanlarından tartışmalı deney: Ölümü tersine çevirdiler!

Bilim insanları yaptıkları yeni bir deneyin şaşırtıcı sonuçlarını paylaştı. Ölümün 'gerçekten geri döndürülemez' olup olmadığını sorgulayan bir grup bilim insanı, bir organ bağışçısının gözlerini yeniden harekete geçirdiğini ifade etti.

13.05.2022-16:45 - (Son Güncelleme: 13.05.2022-17:40) Bilim insanlarından tartışmalı deney: Ölümü tersine çevirdiler!

Bilim insanları tarafından yeni bir deney sonucu ortaya konuldu. Ölümün 'gerçekten geri döndürülemez' olup olmadığını sorgulayan bir grup bilim insanı, bir organ bağışçısının gözlerini yeniden harekete geçirdi. Donörlerin gözleri loş ışığa bile 'canlı gözde yaptıkları gibi' yanıt verdi. Retinadaki hücrelerin ışığa tepki verdiği kaydedildi. Hatta ölümden 5 saat sonra bile gözler bu tepkileri vermeye devam etti.

Ölümün tersine çevrilebileceğini ortaya çıkartmak için atılan bir adımla, ölü insanların gözlerini hayata döndürüldü. Retinadaki ışığa duyarlı hücreler, ölümden beş saat sonra ışığa tepki verebildi. Laboratuvar testleri, 'canlı deneklerden kaydedilenlere benzeyen' sinyaller gönderdiklerini gösterdi.

Hücreler restore edilebilir mi?

Retinadaki bu nöronlar, beyni ve omuriliği içeren merkezi sinir sisteminin bir parçasını oluşturur. ABD'li araştırmacılar tarafından yapılan ve Nature dergisinde yayınlanan keşif, gelecekte diğer CNS (Çevresel sinir sistemi) hücrelerinin de restore edilebileceği olasılığını artırıyor.

Sonuçlarına ulaşmak için bilim adamları, ölen bir donörden çıkarıldıktan 20 dakika sonra oksijeni ve diğer besinleri gözlere geri kazandırabilecek özel bir taşıma birimi tasarladılar.

Hücreler restore edilebilir mi?

Geri döndürülebilir mi?

Uzmanlar, çalışmalarının 'şu anda tanımlandığı şekliyle beyin ölümünün gerçekten geri döndürülemez olup olmadığı sorusunu gündeme getirdiğini' ifade etti.

Utah Üniversitesi'nden Dr. Fatima Abbas, konuya ilişkin: "Merkezi görüşümüzden ve görme yeteneğimizden sorumlu retinanın bir parçası olan insan makulasındaki fotoreseptör hücrelerini uyandırmayı başardık. Bir organ bağışçısının ölümünden beş saat sonrasına kadar elde edilen gözlerde, bu hücreler parlak ışığa, renkli ışıklara ve hatta çok loş ışık parlamalarına tepki verdi." değerlendirmelerinde bulundu.

Ölümün bir kısmı nöron aktivitesinin kaybı olduğu belirtildi. Tartışmalı bir bilim topluluğu, bu nöron aktivitesini nasıl tersine çevireceğini ve ölenlerin organlarına nasıl hayat vereceğini araştırıyor.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal