Dünya’nın ötesinde yaşam barındıran gezegenleri araştırmayı sürdüren bilim insanları, uzun bir süredir gözlemledikleri Satürn’ün Encedalus uydusu hakkında şok edici bir bilgi elde etti. Yaşama dair izler barındıran gök cisimlerinin başında gelen Encedalus’ta insan hayatının sürdürülebilmesi için gerekli bileşenlerin olma ihtimalinin oldukça yüksek olduğu ifade ediliyor.
Encedalus’ta hayat olabilir
Satürn’ün çevresinde dönüşüne devam eden ikinci uydu olan Encedalus, buzul bir yüzeyden oluşuyor. Boyut olarak ABD’de bulunan Arizona çölünden daha ufak olan Encedalus, boyutuna karşın Güneş Sistemi’ndeki en ilgi çeken gök cisimlerinden birisidir.
Dione, Tethys ve Mimas ile beraber Satürn’ün önemli uydularından birisi olan Encedalus, bir turunu yaklaşık olarak 32 saatte tamamlıyor. 2005 yılında Cassini Uzay Aracı tarafından keşfedilen Encedalus’un yaklaşık olarak 10 kilometre altında bir deniz olduğu düşünülüyor. Bu durum da uyduda hayat olma ihtimalini oldukça yüksek kılıyor.
Güneş Sistemi’nin en parlak cismi
Yüzeyinde bulundurulan buzlu yapıların Güneş ışınlarının neredeyse tamamını yansıtması sebebiyle Güneş Sistemi’nin en parlak gök cismi olarak kabul edilen Encedalus’ta su kaynaklarının yaşama uygun hale gelmesi ihtimalinin güçlenmesi için Jüpiter’in uydusu Io’ da olduğu gibi suları gelgit dalgalarıyla ısındırması gerekiyor.
Encedalus da tıpkı Europa ve Titan gibi Dünya’ya yakın olan, aynı zamanda yaşam izleri barındıran gök cisimleri arasında yer almayı başardı. Bilim insanlarının uydu üzerindeki araştırması devam ediyor.