Bilim İnsanları Yanıtladı: Koronavirüs Yarasaları Neden öldürmüyor?

Yarasaların pek çok virüsün taşıyıcısı olduğu bilinen bir gerçek. Yarasalar en son koronavirüs pandemisi ile bir defa daha gündem oldu. Peki koronavirüs benzeri virüsler yarasaları öldürmeme sebebi ne? İşte bilim insanlarının cevabı...

23.07.2020-16:37 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-13:39) Bilim İnsanları Yanıtladı: Koronavirüs Yarasaları Neden öldürmüyor?

Bilim insanları, altı yarasa çeşidinin genetik kodlarını çözümledi. İngiliz yayın kurumu BBC'deki habere göre, konu olan kodlar, yarasaları ölümcül virüslere karşı koruyan 'istisnai bağışıklık sistemlerine' yönelik genetik emarelerini barındırıyor.

Yaşayan 1421 yarasa çeşidinin genetik şifrelerini çözmeyi hedefleyen Bat1K Projesi'nin kurucularından Prof. Emma Teeling, keşifle alakalı BBC’nin yaptığı açıklamasında 'Bu genler, sonunda insanlarda yaşlanmayı ve hastalıkları azaltmak için kullanılabilecek genetik çözümleri tespit etmek için gereken araçlar' ifadelerini kullandı.

Yarasaları virüslerden muhafaza eden pek çok genetik değişikliği ortaya çıkartan faaliyetin gelecek dönemde koronavirüs benzeri salgınlara karşı daha efektif bir mücadele yolunun bulunmasına destek olabileceği bildiriliyor. 

Teeling konu olan keşiften yola çıkarak koronavirüs gibi salgınlara karşı daha tesiri yüksek ilaçlar geliştirmeye imkan olduğunu düşünüyor.

Öncelikle geçen yılın son günlerinde Çin’in Wuhan şehrinde görülen koronavirüsn yarasalardan çıktığı ve daha belirlenemeyen başka bir hayvan tarafından, insanlara bulaştığı tahmin ediliyor.

KORONOVİRÜS SİVRİSİNEK YOLUYLA BULAŞIR MI?

Kansas Üniversitesi Biyogüvenlik Araştırma Enstitüsü Yöneticisi Stephen Higgs ve meslektaşlarının, Veterinerlik Fakültesi personelleriyle yaptığı araştırmanın detayları, 'Scientific Reports' Dergisinde yayımlandı.

Sivrisineklerin, koronavirüsü bulaştırma kapasitesiyle ilgili ilk deneysel faaliyet olan araştırmada, koronavirüsün 'Aedes aegypti, Aedes albopictus ve Culex quinquefasciatus' ifadeleriyle anılan üç yaygın sivrisinek çeşidinde tekrar üreyemediği, böylelikle virüsün sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşamayacağı sonucuna varıldı.

Higgs, 'Dünya Sağlık Örgütü, kati biçimde sivrisineklerin virüsü bulaştıramayacağını dile getirmiş olsa da çalışmamız, bu teoriyi destekleyen kapsamlı veri ortaya koyan bir ilk.' açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal