Bilanço defteri nedir, kimler tutar? Bilanço defteri hadleri nelerdir? Bilanço esasına göre tutulması gereken zorunlu defterler

Bilanço defteri ve bilanço defter hadlerinin ne olduğu merak edilmeye başlandı. Bunun üzerine araştırmalara başlayan birçok kişi 'Bilanço defteri nedir, kimler tutar? Bilanço defteri hadleri nelerdir?' gibi sorulara yanıt arıyor. İşte bilanço esasına göre tutulmaması zorunlu olan defterler...

30.05.2022-22:51 - (Son Güncelleme: 30.05.2022-22:51) Bilanço defteri nedir, kimler tutar? Bilanço defteri hadleri nelerdir? Bilanço esasına göre tutulması gereken zorunlu defterler

Bugünün merak edilen konu başlıkları arasında yer alan bilanço defteri hakkındaki sorulara yanıtlar aranıyor. Bilanço defteri, bilanço esasına göre tutulan kayıtlara verilen isimdir. Bilanço esasına göre 3 farklı defter tutulmaktadır ve bu defterler noterde onaylandıktan sonra 1. sınıf tüccarlar tarafından tutulmaktadır. Vergi Usul Kanunu tarafından bu defteri kimlerin tutacağı belirlenmiştir.

Bilanço defteri nedir?

İşletmenin alacaklarını ve vereceklerini raporladığı finansal tabloya bilanço adı verilmektedir. Her işletme tarafından tutulan bilanço ile belirlenen dönemlerde (3, 6, 9 ve 12 aylık dönemlerde) tablo yeniden çıkarılır.

Vergi Usul Kanununca tüccarlar, 1. ve 2 sınıf olarak ikiye ayrılmaktadır. 2. sınıf tüccarlar işletme hesap esasınca belirlenmiş olan işletme hesap defteri tutmakla yükümlüdür. 1. sınıf tüccarlarsa bilanço esasınca kayıt tutarak birkaç farklı defter kullanmaktadır. Bilanço esasınca tutulan bilanço defteri, çift taraflı olarak kaydedilen bir defterdir.

Bilanço defterini kimler tutar?

1. ve 2. sınıf olarak belirli kriterler etrafınca ayrılan tüccarlar bu şekilde sınıflandırılarak buna göre kayıt tutma işlemlerini yerine getirir. Bilanço esasınca 1. sınıf tüccarlar defter tutar. 1. sınıf tüccarlar, 2. sınıf tüccarlara göre daha karmaşık bir muhasebe kaydı tutmaktadır ve defter hadleri 1. sınıf tüccarlara göre daha farklıdır.

Bilanço defteri hadleri nelerdir?

1. sınıf tüccarlar tarafından tutulan bilanço defter hadleri şu şekilde sıralanabilir:

- Yıllık alış ve satış tutarları

- Yıllık gayrisafi iş hasılatları

- İş hasılatının beş katı ile yıllık satış tutarının toplam

Bilanço esasına göre tutulması gereken zorunlu defterler

Bilanço esasınca tutulması gereken üç farklı defter bulunmaktadır. Yevmiye defteri, büyük defter ve envanter defteri olarak üçe ayrılan bilanço esasına göre olan defterlerin açıklaması ise şu şekildedir:

- Yevmiye defteri; günlük defter olarak da adlandırılmaktadır. Gün içerisinde yaşanan olayların kronolojik sıralamayla ve maddeler halinde kaydedildiği deftere denilmektedir.

- Büyük defter, Defter-i kebir olarak da adlandırılmaktadır. Bu defter yevmiye defterinde yapılan kayıtları toplayarak sistemli bir şekilde diğer hesaplara dağıtım işlemini gerçekleştirir.

- Envanter defteri; işletmenin bütün varlıkların, borçların, alacakların ve taşınmazların kayıtlarının tutulduğu deftere verilen isimdir. Envanter defteri en fazla 12 aylık dönemde tutulabilmektedir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal