Beyrut'taki Patlama İçin Birleşmiş Milletler'e Çağrı

Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyine, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan limanda 2020'de gerçekleşen patlamayı soruşturmak için "uluslararası misyon oluşturma" çağrısı yaptı.

16.06.2021-16:16 - (Son Güncelleme: 16.06.2021-16:46)

Uluslararası Af Örgütü'nün internet sitesi üzerinden yayınlanan açıklamada Lübnanlı bölgesel, yerel ve uluslararası 50'in üzerinde kurumun, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'ne Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bulunan limanda 2020'de gerçekleşen patlamayı soruşturmak için ortak mektup yolladığı belirtildi.

Mektubu Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin aileleri ve kurtulan kişilerden 62 kişinin de imza attığı açıklandı.

Patlama ile alakalı gerçekleri gözler önüne sermek için uluslararası bir misyon oluşturulmasının istendiği mektupta, patlamaya sebep olan maddeler meselesinin detaylı bir şekilde araştırılması ve bugüne dek yapılan soruşturma ile alakalı başarısızlıkların değerlendirilmesini talep etti.

NE OLMUŞTU?

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020 tarihinde patlayıcı maddelerin yer aldığı bir depoda ilk başta yangın çıkmış sonrasında da bütün şehri sarsan oldukça büyük bir patlama olmuştu.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya altı senedir limanda bulunan bir depoda bulundurulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın neden olduğunu dile getirmişti.

Patlama sebebiyle 190'ın üzerinde kişinin yaşamını yitirdiği, altı binin üzerinde insanın yaralandığı ve 300 bin insanın patlama sebebiyle yerinden olduğu belirtilmişti.

Lübnan yargısı, 14 Kasım 2020 tarihinde patlama ile alakalı 28 şahıs ile ilgili yakalama kararı vermişti. Soruşturma çerçevesinde yakalananlardan altısı 15 Nisan tarihinde özgür bırakılmıştı.

Soruşturmayı yapmakla vazifeli yargıç Tarık el-Bitar, 4 Haziran tarihinde patlamanın sebebinin iki ay içerisinde netlik kazanacağını dile getirmişti.

YORUM YAZ..
Modal