Ankara’nın Beypazarı ilçesine özel olan bu kurabiyeyi, siz de misafirlerinizi çaya çağırdığınız zaman gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz! Herkesin çok seveceği bu atıştırmalığı aylarca saklayabilirsiniz. İşte Beypazarı kurusu tarifi...
MALZEMELER
100 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 bardak ılık süt
2 tatlı kaşığı kuru maya
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı tarçın
Yarım çay kaşığı mahlep
4,5 bardak un
YAPILIŞI
Öncelikle tüm hamur malzemeyi kabın içine koyun ve karıştırın. Eğer tarifte yer verilen un, yeterli gelmez ve hamur hala ele yapışkan kıvamda kalırsa, yarım bardak un ekleyebilirsiniz.
Yapışmayan bir hamur elde edene kadar güzelce yoğurun. Sonra 2,5 saat kadar dinlenmesi için bekletin. Hamurdan elma boyutunda parçalar koparın ve düz zeminde simit yapar gibi yuvarlayın ancak ne çok inceltin, ne de çok kalın bırakın. Silindir olan bu hamuru baklava dilimi büyüklüğünde kesin ve yağlı kağıt koyduğunuz tepsiye dizin. Tüm hamurlar bitene kadar bu işlemi uygulayın. 25 dakika kadar daha oda ısısında hamurun mayalanmasını bekleyin. 200 derecede ısıttığınız fırına koyun ve üstü kızarınca fırından çıkarın. Fırın ısısını 120 dereceye getirin, kurabiyelerinizi tekrar fırına alın. 1 saat daha fırında bırakın.
Fırını kapatınca kapağını hiç açmadan 6 saat kadar daha bırakın. Ardından servis etmek için hazır… Afiyet olsun!