Arizona Üniversitesi’nde yapılan son araştırmaya göre, uzun mesafe koşucuların genellikle günü oturarak geçirenlere nazaran fazla beyin fonksiyonu bağlantısı bulunduğu tespit edildi. Düzenli egzersizini yapan bireyler, sürekli oturan kişilerin beyinlerine göre daha fazla çalışan fonksiyonlara sahip!
VÜCUT BAĞLARI GÜÇLENİYOR
Özellikle uzun mesafe koşucularının beyninin ön lobunda daha fazla aktivite gözlemlendiğini ifade eden Arizona Üniversitesi araştırmacıları, beynin bu bölgesinin plan yapma, karar alma ve farklı konular üzerine daha fazla odaklanabilme gibi fonksiyonları yürüttüğünü söylüyor. Ayrıca spor yapan katılımcıların farklı beyin bölgeleri arasında ki bağların da fazla hareket etmeyen katılımcılara göre daha fazla olduğu gözlemlendi. Araştırmacılar, bu alanda daha fazla çalışma yaptıklarının da altını çiziyor. Arizona Üniversitesi koşu uzmanı David Raichlen, çalışmayı psikoloji profesörü olan Gene Alexander ile beraber gerçekleştirdi.
Raichlen, “Son 15 yılda fiziksel aktivite ve egzersiz yapan kişilerin, beyninde bu olumlu durumdan pozitif anlamda etkilendiğine dair çalışmalar yapılmıştı. Fakat bu denli bir çalışma ilk kez yapıldı! Gençlerin beyin yapıları üzerinde sporun etkisi çok fazla araştırılan bir konu değildi, böylelikle araştırıldı ve faydaları kendisini ön plana çıkardı” şeklinde açıklamalar yaptı. Ayrıca Racihlen ve Alexander, çalışma arkadaşlarıyla beraber erkek kros koşucularının beyin taramalarını, son 1 yıl içerisinde herhangi bir organize atletik aktiviteye katılmamış bireyler ile karşılaştırdı. Katılımcıların yaş aralığı ise 18 ila 25 grubu arasındaydı. Benzer vücut kütle indeksine ve eğitim seviyelerine sahip olan bu kişilerin, taramalar sonrasında ise beynin uyanık halde olduğunu ancak herhangi bir görevi yerine getirmeden önce, bekleme halinde olduğunu belirtti.
ALZHEİMER'İ YENEBİLİR!
Spor yapan kişinin beyin fonksiyonlarında ciddi anlamda gelişimler olduğu ispatlandı. Daha önce gerçekleştirilen çalışmalar ise enstrüman çalmak, motor kontrol yeteneği gerektiren veya golf oynamak gibi yüksek seviyede el – göz koordinasyonu gerektiren açılardan değerlendirilmişti. Fakat koşu gibi, motor kontrolü konusunda çok fazla çaba gerektirmeyen, atletik aktivitelerin beyin üzerinde ki etkisi bu noktada ilk kez ele alındı. Raichlen sözlerine şöyle devam etti; “İnsanların çok fazla tekrar dayandığını düşündüğü bu aktiviteler, aslen planlama ve karar alma gibi pek çok karmaşık bilişsel fonksiyonun kullanılmasını gerektiriyor” açıklaması yaptı.
Özellikle Alzheimer hastalarına fonksiyonel bağlılığın bozulduğunu iddia eden Alexander, araştırma sonuçlarıyla ileri ki yaşlarda yaşanan gerilemeleri önlemek için kullanılabileceğini de dile getirdi.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın