Tüm temel fonksiyonların yitirilmesine neden olan beyin ölümü bitkisel hayata girmekle karıştırılmamalıdır. Beyin ölümü beyne giden kanın tamamen kesilmesiyle oluşur. Peki beyin ölümü nedir? Beyin ölümü olan hasta kaç gün yaşar? Beyin ölümü yaşan hasta tedavi edilebilir mi? Beyin ölümüyle ilgili merak ettiklerinizi sizler için hazırladık.
Beyin ölümünün gerçekleşmesinin ardından hastanın kalbi atmayı sürdürür fakat beyin sapı fonksiyonları kesin şekilde kaybedilir. Bu zaman kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ancak beyin ölümünü bitkisel hayatla karıştırmamak gerekir. Beyin ölümü ile bitkisel hayat birbirinden farklı terimlerdir. Bitkisel hayatın, beyin ölümünden en önemli farklarından biri hastanın düşük de olsa hayata geri dönme ihtimalinin bulunmasıdır. Beyin ölümünde ise, kalp atmaya devam eder fakat solunum beynin kontrolünde değildir.
BEYİN ÖLÜMÜ NEDİR?
Beyin ölümü, hastanın temel fonksiyonlarından tamamen yoksun kalması ve tıbben ölü kabul edilmesi demektir. Temel kriterlere göre bir hastanın tıbben ölü sayılması için kalbinin durması değil beyin ölümünün gerçekleşmesi gerekir.
Bu tanıyı koyabilmek işin çeşitli kriterlere uymak ve bir dizi test yapmak gerekir. Apne testi ile birlikte hastanın beyin sapı reflekslerinin tamamen yok olup olmadığı kontrol edilir.
BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞEN HASTA TEKRAR İYİLEŞİR Mİ?
Beyin ölümü gerçekleşen hastanın tekrar iyileşme şansı tıbben mümkün değildir. Bu zamana kadar dünya genelinde bir tane bile böyle bir vaka yaşamamıştır. Bunun nedeni beyin sapının eski işlevlerini yerine getirememesidir.
Sinir sistemindeki tüm bağlantılar beyin sapından geçer. Bu bölgenin zarar görmesi sinir sisteminin çökmesi anlamına gelir. Bu durumda hasta temel yaşam fonksiyonlarının tamamından mahrum kalır ve hayata geri döndürülemez.
BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞEN HASTA KAÇ GÜN YAŞAR?
Beyin ölümü, kafa içerisinde bulunan damar patolojileriyle, damar yumağının patlaması veya beyne giden kanın bir anda kesilmesi neticesinde oluşabilmektedir. Beyin ölümü ile beyin fonksiyonlarının hepsi kaybedilir. Beyin ölümünün olup olmadığı, beyne giden sinirlerin kontrolü ile anlaşılabilmektedir.
Beyin ölümü gerçekleşen bazı hastalarda, dolaşım sistemi bir süre daha çalışmaya devam eder. Bunun nedeni, vücudun beyin ölümüne karşı geç reaksiyon vermesidir. Bazı hastalarda 24, bazılarında ise 48 saat sonra kalp durur ve kan akışı tamamen kesilir.
FİŞ ÇEKİLMESİ NEDİR?
Beyin ölümü olan hastalar makinelere bağlı olarak yaşatılmaya devam edilir. Türkiye’de hastanın yakınlarına sorulmadan makinaların fişi çekilemez. Fakat hasta yakınları artık fişin çekilmesini talep ederse, hastanın yaşamasını sağlayan aletler çalışmayı durdururlar. Beyin ölümü gerçekleşen birinin makinalara bağlı olarak nefes alması kimse için bir yarar sağlamayacağından genellikle beyin ölümünden bir süre sonra makinalar devre dışı bırakılmaktadır. Fakat makinalar çalışmayı sürdürdüğü sürece ve beyin ölümü gerçekleşen hastanın farklı bir sağlık problemi olmaması halinde hasta uzun zaman yaşayabilmektedir.