Sağlıklı unlar, siyez unu, nohut unu, fotoğraflar galerimizde.
Sağlığımıza hiçbir faydası bulunmayan rafine beyaz unu çok sık kullanıyoruz. bir faydası olmadığı gibi sağlığımıza zararı olan beyaz unun yerine tüketebileceğiniz sağlıklı unları araştırdık. işte detaylar...
Kestane unu
italyan mutfağında 'tatlı un' olarak bilinen kestane unu, yüksek miktarda protein, lif, aminoasit içeriyor. ayrıca, e ve b vitamini, potasyum, fosfor ve magnezyum açısından da zengin olan bu un gluten içermiyor.
Siyez unu
beyaz undan farklı olarak, ve tam buğdayda olduğu gibi, içindeki ruşeym ve kepekle beraber öğütülüyor. bu sebepten dolayı son derece zengin ve doyurucu. glisemik indeksi düşük böylece kan şekerini dengede tutuyor. ayrıca gluten oranı da çok az.
Karabuğday unu
karabuğday, adında buğday kelimesi olmasına rağmen, aslında kuzukulağıgiller ailesinden bir bitki. içinde yüksek oranda protein, önemli aminoasitlerden biri olan lisin, lif, vitamin b1 ve e ve mineraller bulunuyor. ayrıca gluten içermiyor. kepeğinde kalp ve zihin sağlığına yararlı oleik asit bulunuyor.
Nohut unu
nohut unu yüksek miktarda protein içerir ve yoğun bir kıvamı, hoş bir lezzeti vardır.
Kinoa unu
kinoa son zamanlarda oldukça popüler hale geldi. en önemli özelliği ise yüksek miktarda protein, vitamin, mineral, lif içermesi ve glutensiz olması.