Kuru yemiş olarak tükettiğimiz beyaz leblebinin sağlığımız açısından oldukça faydalı olduğunu biliyor muydunuz? İçerdiği vitamin ve mineraller bakımından çok faydalı olan beyaz leblebinin faydalarına gelin birlikte bakalım...
ÖZEL FIRINLARDA KAVRULUR
Beyaz ve sarı olmak üzere iki çeşidi bulunan leblebi, ülkemizde İç Anadolu bölgesinde yetiştirilen nohudun kavrularak gevrek hale gelmesi sonucunda elde edilir. Kendine has bir tadı olan beyaz leblebi özel fırınlarda kavrulur. Beyaz leblebiyi elde etmek için Türk Gıda Kodeksi'ninde izin verdiği Titanyum dioksit adlı bir madde ile beraber işlem görür. Bu madde yüksek kullanılmadıkça zararı yoktur. Özellikle sporcuların egzersiz öncesi tükettiği bu besin sodyum, potasyum, kalsiyum, demir, protein, lif, A vitamini ve C vitamini içermektedir.
Beyaz Leblebinin Faydaları:
- Beyaz leblebi midedeki asit oranını dengeler, böylece mide yanması ve ekşimesine iyi gelir.
- Beyaz leblebi içerdiği lif maddesi sayesinde uzun süre tokluk hissi verir ve kısa sürede de kilo vermeye yardımcı olur.
- Kolesterol seviyesini dengede tutarak kalp krizi ve felç gibi hastalıkların yaşanma riskini azaltır.
- İçerdiği antioksidan sayesinde vücudu kısa sürede temizleyerek vücudun yenilenmesini sağlar.
- Karışıklık sorununun yaşanmasını önler.
- Kırmızı et tüketmeyenler için iyi bir alternatiftir.
- Kemik gelişimini destekler.
- Göz sağlığını korur.
- Yüksek tansiyonu önler.
Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırın.