Ülkemizde 11 Mart tarihinde ilk coronavriüs vakası tespit edilirken, alınan önlemler kapsamında berber ve kuaförler kapatıldı. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan normalleşme kapsamında 11 Mayıs'ta berber ve kuaförlerin tekrar faaliyete başlayacağını aktardı.
Bu açıklamanın ardından konuyla ilgili olarak İstanbul Erkek Berberleri Esnaf Odası Başkanı Şükrü Akyüz değerlendirmelerde bulundu.
Bayramdan önce açılmayı talep ettiklerini dile getiren Akyüz, bu taleplerinin olduğunu belirtti ve "Her müşteri salona girerken ateş ölçerden geçecek. Müşterinin kolonya ile elini dezenfekte etmesi sağlanacak. Müşteri salona girişte maske takacak. Ama saç kesimi sırasında çalışmayı engellememek için maskesini çıkaracak. Çalışan herkes maske takacak. Çalışan, üzerine uzun beyaz iş gömleğini giyecek ve bu gömlekler salgın bitinceye kadar her gün yıkanacak. Her müşteride artık tek kullanımlık havlu ve saç penuarıyla çalışılacak. Kullanılacak alet, edevat ve koltuk her müşteriden sonra sterilize edilecek. 3 koltuk varsa, bir koltuk ara verilerek sosyal mesafe korunacak şekilde çalışılacak. Ustura ile sakal traşı salgın bitene kadar kesinlikle yasak. Sadece tıraş makinesi ile sakal kısaltılabilecek." ifadelerini kullandı.
"MÜŞTERİLER RANDEVU SİSTEMİ İLE SALONA ALINACAK"
Salgının bitişine kadar iş yerlerinin 15 günde bir dezenfekte edileceğini aktaran Akyüz, "Müşteri artık randevu sistemi ile salona alınacak. Yoğunluk oluşturmamak için artık çay ve kahve ikramı olmayacak. Bir müşterinin işi bitince çıkacak ve hemen diğeri girecek. Çalışma süresinin de geç saatlere kadar değil, saat 09.00-19.00 arası olması için görüşüyoruz. Artık berberlere de akıllı telefonlar için uygulama lazım. Yazılımla müşterinin ne zaman geleceği, hangi berberin ne zaman boş olduğu bilgilerine ulaşılabilecek. Bununla ilgili girişimlerimiz var." dedi.
"11 MAYIS'IN MESLEKİ GÜNÜMÜZ OLARAK KUTLANMASINI İSTİYORUZ"
Açıklamalarına devam eden Akyüz, "11 Mayıs bizim için; ekonomik, sosyal ve sağlık olarak ara verdiğimiz işimize 50 gün sonra dönmemiz nedeniyle miladi bir tarihtir. Bundan sonra sadece 11 Mayıs'ın mesleki günümüz olarak kutlanmasını istiyoruz. Bu talebimizi de gerekli mercilere ileteceğiz. Bilgisayar, akıllı telefon var. Müşteri, kuaförün randevu sistemine girebilsin, yaptıracağı işlemle ilgili boş saatleri ve fiyatları görebilsin istiyoruz. Böylece hem müşteri zaman kaybetmez, salonda gereksiz kalabalık olmaz hem de çalışan kaç kişiye ne iş yapacağını bilir, her şey daha düzenli olur." şeklinde konuştu.