Benzin ve mazot fiyatlarına etki edecek gelişme! Libya piyasalara geri döndü ihracata başladı

Benzin ve mazot fiyatlarına etki edecek bir gelişme yaşandı. Libya piyasalara geri döndü ve ihracata başladı. Türkiye ile Libya arasında 3 aylık kapalı olan ihracat yeniden başladı. Detaylar haberimizde...

16.07.2022-13:00 - (Son Güncelleme: 16.07.2022-13:00)

Son olarak Muammer Kaddafi’nin öldürülmesi sonucu iç savaş yaşanan Libya ile Türkiye arasındaki petrol alışverişi son 3 aydır kapalıydı. Türkiye’nin çeşitli yardımlar sağladığı Libya’da yaşanan siyasi gerilim sebebiyle ülkenin petrol ihracatı büyük yara almıştı. Fakat Benzin ve mazot fiyatlarına etki edecek bir gelişme yaşandı. Libya piyasalara geri döndü ve ihracata başladı. Türkiye ile Libya arasında 3 aylık kapalı olan ihracat yeniden başladı.

Benzin ve mazot fiyatlarına etki edecek bir gelişme yaşandı. Libya piyasalara geri döndü ve ihracata başladı. Türkiye ile Libya arasında 3 aylık kapalı olan ihracat yeniden başladı.  

Libya piyasalara geri döndü 

Afrika’nın en büyük petrol rezervlerine sahip olan Libya’nın günlük petrol üretimi 3 ay önce durdurulmuştu. Yaklaşık 48.4 milyar varil rezerve sahip olan Libya’nın ‘’Hükümetimiz’’ adındaki resmi platformu, Petrol Hilali bölgesinin yönetimi, Ulusal Petrol Kurumu’nun yeni başkanı Ferhat Ömer bin Kıdara ile Bingazi şehrinde ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdiğini aktardı.

Gerçekleşen basın toplantısında taraflar, ‘’"Petrolün sahalarını denetleyen komitenin başkanı ve üyeleri olarak, engelin Ulusal Petrol Kurumu Yönetim Kurulunun başındaki Mustafa Sanallah olduğunu belirtiyoruz. En önemli talebimiz Sanallah'ın görevden alınmasıydı ve gerçekleşti." sözleriyle ortak bir bildiri yayınladı.

Libya petrol

İhracat ve üretime izin verdik

Söz konusu bildiride ayrıca ‘’"Yeni Yönetim Kurulu Başkanımızın, petrol gelirlerinin adil dağılımı başta olmak üzere taleplerimizi yerine getireceğini taahhüt etmesinin ardından saha ve limanların açılmasına karar vererek, üretim ve ihracata izin verdiğimizi ilan ettik." ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Bin Kıdara, "kamu güvenliği standartlarına uygun şekilde üretim düzenlemeleri yapılması talimatı verdiğini" aktardı.

Libya’da neden petrol üretilmiyor?

17 Nisan 2022 tarihinden bu yana üretim yapılmayan Libya petrolünün güvenlik sorunlarından dolayı üretime kapatıldığı ifade ediliyor. Ülkede petrol üretiminin kapatılması sebebiyle ihracat konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Petrol ve Gaz Bakanlığı, 19 Haziran'da yaptığı yazılı açıklamada, petrol üretiminde büyük bir düşüş yaşandığını bildirmişti. Protestolardan dolayı petrol sahaları ve limanların kapalı kalması nedeniyle üç petrol sahasındaki günlük üretimin toplam 100 bin ila 200 bin varil ham petrole kadar düştüğü duyurulmuştu.

Normal üretim kapasitesi günlük olarak 1,4 milyon varil olan Libya’nın üretim faaliyetlerinin yeniden başlamasıyla beraber 2025 yılına kadar günlük üretimini 1,6 milyon varile çıkarma hedefi bulunuyor. 

YORUM YAZ..
Modal