Belediyelerde de bir çok insan istihdam edilmektedir. Özellikle son dönemlerde ihtiyaçların artmasıyla beraber istihdam sayısı da artmaktadır. Yurdumuzda üç farklı belediye kurumu bulunmaktadır. Bunlar;
İl belediyeleri,
İlçe belediyeleri,
Büyükşehir belediyeleridir.
Bu 3 farklı belediye için farklı gereksinimleri sağladığınız taktirde çalışma imkanına sahip olabilirsiniz. Doğal olarak en çok istihdam da Büyükşehir belediyelerinde olur. Bu belediyelerde birden fazla müdürlük ve bir çok alt birim olduğu için iş imkanı da daha fazladır.
Belediyelerde çalışmanın avantajları fazla olduğundan iş başvuruları da çok olmaktadır.
Belediyelere nasıl başvuru yapılır?
Belediyeler iş başvurusunda KPSS puanı istemektedir. Belediyelerin kendi sınavlarını yapma gibi bir durumları söz konusu olmaz. Bu yüzden puanınızı alıp iş başvurusu dilekçenizle belediyeye gitmeniz yeterli olacaktır.
Belediyenin belirlediği taban KPSS puanını sağlamışsanız başvurunuzun kabulü sonrası yapılacak yüz yüze mülakatın ardından işe alımınız gerçekleşebilir.
Belediyelerin kendi belirledikleri işçi sayısına göre işçi istihdam etme hakları vardır. Belediyelerde sözleşmeli işçi olursunuz ve sözleşmede ne kadar süre çalışacağınız da yazmaktadır. Sözleşme yenileme işlemi yapılıp çalışma süreniz uzatılabilir.
Belediyeler personel alımlarını genelde internet üzerinden yayınladıkları iş ilanıyla açıklarlar. Bu ilanları takip ederek başvurunuzu oluşturabilirsiniz. Ya da bazen belediyeler kendi binalarında panolara iş ilanları asarlar oradan da bakarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
Başvuru dilekçesi nasıl yazılır?
Belediyelerde resmi kurum statüsünde oldukları için dilekçeniz öncelikle resmi bir dile sahip olmalıdır ve hangi belediyenin hangi kurumuna yazıyorsanız o makama hitap etmeniz elzemdir.
Açıklama kısmı açık ve anlaşılır olmalı, detaylandırmalı ve kibar bir dille kaleme alınmalıdır. Dilekçeyi elden teslim edebilirsiniz. Dilekçelerin değerlendirilmesinde KPSS puanınız önemlidir.
Eğer kabulünüz gerçekleşirse bir sonraki aşama olan mülakat kısmına geçebilirsiniz. Eğer mülakatı da başarıyla atlatırsanız işe başlamaya hak kazanırsınız.