Yeni doğanın uykusunu yönetmek, yeni doğana bakmanın en zor taraflarından biridir. Yeni doğan bebekler tipik bir günün programlarına veya ritimlerine alışık değildir. Bu nedenle anne babaya uygun zamanlarda uyuyamayabilirler. Peki bebeklerin çok fazla uyuması sakıncalı mı? Bebeklerin uyku düzeni nasıl olmalı?
Bazı insanlar bebeğin çok az ya da çok uyuduğundan endişe edebilir. Bir bebeğin uyku alışkanlıklarından endişe duyan herkes uyku günlüğü tutmayı deneyebilir ve böylece yeni doğanın rutin dışı uyuyup uyumadığını anlayabilirler.
Yenidoğan bebekler için uyku oldukça önemli bir yere sahiptir. Onun sağlıklı gelişimini tamamlayabilmesi, başta beyin olmak üzere tüm organlarının yenilenmesi ve canlanması için her gün uyuması şarttır.
YENİDOĞAN UYKU SÜRESİ NE KADAR OLMALI?
Yeni doğanların günde 14-17 saat uyku alması önerilir. Bununla birlikte, bu zaman ölçeği büyük ölçüde değişim göstermektedir ve bazı yeni doğanlar sadece 11 saat uyuyabilirken, diğerleri günde 19 saate kadar uyuyabilir. Yeni doğanlar hastalandıklarında veya normal rutinlerinde bir bozulma yaşadıklarında normalden daha fazla veya daha az uyuyabilirler.
İlk haftalarda yeni doğan bebekler 30 ila 45 dakika da bir uyanabilir ve tekrar uykuya dalar. Beslenme durumuna ve alışkanlıklarına bağlı olarak bu süreç 3 -4 saate çıkabilir. Bebek beslenme zamanında uyanır ve sonra uykuya dalar.
Yeni doğan bebekler büyüdükçe, bir program geliştirmeye başlarlar. Sonunda geceleri uyumaya başlarlar, ancak yine de beslenmek için birkaç kez uyanabilirler. Çoğu bebeğin 6 aylık oluncaya kadar düzenli bir uyku programı yoktur. O zaman bile, bebekten bebeğe önemli bir varyasyon vardır. Yeni doğanlar tipik olarak 3 saatten fazla uyanık kalmazlar.
YENİ DOĞMUŞ BİR BEBEK NEDEN FAZLA UYUR?
Bebeklerde çok uyuma, başka semptomlar olmadıkça endişe verici değildir. Sağlıklı bir bebeğin normalden daha fazla uyumasının en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
- Büyüme artışı veya gelişimsel sıçrama
- Soğuk algınlığı gibi küçük bir hastalık
- Aşı olmak
- Nefes almayı zorlaştıran bir solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle yeterince kaliteli uyku almamak
- Bazı bebekler çok fazla uyur, çünkü sarılıkları vardır veya yeterince yiyecek alamamaktadırlar
Çok nadir durumlarda, bebeklerde çok uyuma tıbbi bir soruna işaret eder. Solunum ve kalp bozuklukları uykuyu etkileyebilir ve prematüre bebekler normal bebeklerden farklı uyku düzenlerine sahiptir.
BEBEĞİN BESLEMESİ İÇİN NE ZAMAN UYANDIRILMALI?
Yeni doğanlar genellikle 2-3 saatte bir beslenmeyi gerektirir. Yeni doğanlar sıklıkla beslenir- yani 1-2 saat boyunca birkaç kez yemek yiyebilirler. Bebek emme veya dilini dışarı atma gibi açlık ipuçlarını gösterdiğinde bebeği beslemek, bebeğin yeterli yiyecek almasını sağlamanın en iyi yoludur. Çoğu yeni doğanı yemek için uyandırmak gerekli değildir. Ancak 1 aydan küçük olanlar aç olduklarında uyanmayabilirler. 4 haftadan küçük bebekler 4 ila 5 saatten daha uzun süre besinsiz bırakılmamalıdır.
YENİDOĞAN BEBEK ÇOK UYUYORSA NE YAPILMALI?
Genellikle, çok fazla uyuyor gibi görünen bir yeni doğanın sadece düzensiz bir programda uyuyor olma ihtimali vardır. Bununla birlikte, büyük bebeklerde küçük bir sorun gibi görünen solunum yolu enfeksiyonları gibi sağlık sorunları yeni doğanlarda çok daha tehlikeli olabilir. Bu yüzden bir bebeğin uyku programı hakkında endişe duyan herkes bir çocuk doktoruna danışmalıdır. Doktoru aramadan önce denenecek bazı stratejiler şunlardır
- Açlık ipuçlarını her gösterdiklerinde bebeği beslemek
- Yeterli gıda sağlamak için bebeği her 1-2 saatte bir emzirmek
Yeni Doğan Bebek Çok Uyuyorsa Hangi Durumlar Tehlike İşaretidir
Bebekte solunum problemleri belirtisi olmadıkça, yeni doğanda aşırı uyku tipik olarak acil bir durum değildir. Aşağıdaki durumlarda acil servise gidilmelidir:
- Bebek hava veya hırıltılı nefes alıyor
- Bebek çok yüksek sesle nefes alıyor
- Bebeğin burun delikleri nefes aldıkça parlıyorsa
- Bebeğin kaburgalarının etrafındaki cilt nefes aldıkça çöküyorsa
- Bebeğin ateşi varsa
- Bebeğin zehirli bir şey soluduğu, dokunduğu veya yediği düşünülüyorsa