Neler Zehirli Madde Taşır
Zehirli maddeler reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlar, temizleyiciler veya boya gibi ev eşyaları, iç veya dış mekan bitkileri, böcek ilaçları veya böcek öldürücüler, piller ve karbon monoksit dumanı içinde mevcuttur.
Vücuda eşik değerini aşacak miktarda kimyasal bulaşırsa zarar verebilir. Bazı kimyasallar çok az miktarda zararlı olabilir; oysa diğerleri sadece büyük miktarda alınırsa zararlıdır. Vitaminler ve ilaçlar gibi küçük miktarlarda yardımcı olabilecek kimyasallar bile, çok fazla alınırsa, yani aşırı dozda zararlı olabilir.
Vücudumuzda çevresel faktörlere bağlı ağır metal birikimi zararlı etkilere neden olabilir. İnsan zehirlenmesinde sıklıkla görülen ağır metaller kurşun, cıva, arsenik ve kadmiyumdur. Vücutta çinko, demir, bakır, chlomium ve manganez gibi bazı ağır metallere az miktarda ihtiyaç duyulur, ancak daha büyük miktarlarda toksik hale gelir.
Bazı bitkiler, hayvanlar, böcekler, yılanlar ve deniz canlıları insanlar için zehirli zehirler üretir. Bazıları sadece yenildiklerinde zararlı olan zehirli maddeler içerir; diğerleri deriye bir ısırık ya da acıyla enjekte ettikleri zehir üretir.
Yiyecek ve su bile potansiyel olarak zehirlenme kaynağı olabilir. Yiyecekler doğru bir şekilde kullanılmadığında, saklanmadığında veya hazırlanmadığında toksin üreten tehlikeli bakteriler tarafından kirlenebilir. İçme suyu kimyasallar, ağır metaller ve / veya virüs, bakteri veya protozoa gibi organizmalarla kirlenebilir.
Bebekler için bazı durumlarda anne sütü dahi zehirlenme yapabilir.
Zehirli bir maddeye maruz kalmanın sonucu hafif semptomlardan (örn. Mide bulantısı, baş ağrısı) şiddetli (örn. Nefes alma zorlukları, organ yetmezliği, ölüm) arasında değişebilir. Sonuçlar doza bağlıdır, yani maddenin ne kadar zehirli olduğuna ve zehirin ne kadarının vücuda girdiğine bağlıdır.
Zehirlenme hangi yollarla ortaya çıkar
1. Yutma yoluyla ağız yoluyla (yutma)
Zehirler sindirim sistemine yutma yoluyla girebilir (içme veya yemek yeme). Çoğu zehirlenme bu şekilde gerçekleşir. Bebekler genellikle zehirleri yanlışlıkla yutar. Kimyasallar, temizlik ürünleri, böcek ilaçları veya çözücüler gibi toksik maddeler; ancak daha sık çocuklukta zehirlenme, bebeğin vitaminleri ve ilaçları bilinçsizce ağzına götürdüğünde ortaya çıkar.
2. Solunum yoluyla akciğerlerden (inhalasyon)
Zehirli gazlar, buharlar, toz, dumanlar, duman, ince sprey damlacıkları parçacıkları solunum yoluyla solunum sistemine girebilir. Pestisitler, akaryakıt ve benzin (benzin) tehlikeli buharlar çıkarır. Yağ veya gaz ısıtıcıları, ocaklar ve yangınlar, oda iyi bir temiz hava kaynağına sahip değilse zehirli bir seviyeye ulaşabilen zehirli dumanlar çıkarır. Araba egzozundan kaynaklanan karbon monoksit, gaz zehirlenmesinin yaygın bir nedenidir, çünkü kokusuz ve tatsız olduğu için hiçbir uyarı vermez.
3. Cilt Yoluyla (Emilim)
Bazı kimyasallar, böcek ilaçları ve herbisitler cilt ile temas ettiğinde oldukça toksik ve zararlı olabilirler. Bazı zehirli maddeler vücuda girmeden önce cildi yakar veya haşlar; diğer zehirler cilt yoluyla emilebilir.
4. Cilt Yoluyla Enjeksiyon Yoluyla
Zehirler deriden bir şırınga veya iğne veya bir ısırık veya sokma yoluyla enjekte edilebilir. Zehirli hayvanlar, örümcekler, yılanlar ve deniz canlıları, insanlar için toksik olan ölümcül zehir içerebilir. Kan damarlarına giren zehirler çok hızlı hareket ederken, cildin altındaki veya kaslardaki zehirler daha yavaş hareket eder.
Ağır metaller (örn. Kurşun) hariç çoğu zehir oldukça hızlı çalışır. Bebekteki beklenmedik bir şekilde olağandışı semptomlar geliştirirse zehirlenme olasılığına karşı uyanık olmak gerekir. Semptomlar değişebilir, ancak şunları içerebilir ...
Bebeklerde Zehirlenme Belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
• Açıklanamayan bulantı, kusma veya ishal
• Baş, göğüs veya karın ağrısı
• Bulanık görme; bebek anne babayı gözleriyle takip edemez
• Baş dönmesi
• Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
• Uyuşma, karıncalanma veya titreme
• Dudaklarda, ağızda veya deride yanık veya döküntü
• Mavimsi dudaklar
• Olağandışı salya
• Olağandışı nefes kokusu
• Öksürme veya nefes almada zorluk
• Davranıştaki ani değişiklik yani açıklanamayan uyku hali, sinirlilik veya zıplama.
• Zayıflık, sersemlik veya mesane kontrolünün kaybı
• Kas seğirmesi, nöbetler, konvülsiyonlar veya bilinç kaybı -sadece aşırı durumlarda.
• Bebeğin elini karnına götürüp kaşıyor gibi normal olmayan hareketler yapması
Açılmış veya dökülmüş bir şişe hap bulunması veya çocuğun ağzında veya kıyafetinde şüpheli lekeler görülmesi bebeklerde zehirlenme belirtileri için yeterli ipucu verir.