Bebeklerde yüksek ateş çok sık görülebilen bir durumdur. Özellikle yeni doğumu takip eden haftalarda anne ve babaların en büyük panik yapma nedenidir. Genellikle çok ciddi olmayan durumlardan kaynaklanır. Buna rağmen her daim dikkat edilmesi gereken ve gerekli görüldüğü zamanlarda doktora gitmeyle sonuçlanabilecek bir husustur. Bu konu hakkında merak ettiğiniz her şey haberimizde.
Bebeklerde Yüksek Ateş Nedir?
Ateş, vücut ısısının gün içinde daha önceden kabul edilmiş olan derecenin üstüne çıkması demektir. Hem yaşa hem de ölçümün yapılmış olduğu yere gör farklılık gösterir. Bunu her daim göz önünde bulundurmak gerekir.
Bebeklerde Ateş Ölçümü Nasıl Yapılır?
Bebeklerde yüksek ateş örnekleri şöyledir;
- Bebeklerin ateş ölçümü farklı birçok yerden yapılabilir. Bunların içinde koltuk altı vardır. Ölçüm buradan olduğu vakit 37.2 gibi bir sonuç söz konusu olursa buna ateş demek mümkündür.
- Bebeklerin ateşinin popo yani rektal bölge üzerinden ölçümü de mümkündür. Böyle hallerde 38 derece yüksektir.
- Ağızdan yapılan ölçümde ise 37.8 yüksek olarak kabul edilir.
- Bunun yanı sıra son olarak kulak ölçümlerinden de bahsedelim. Böyle hallerde 38 derece yüksek demektir.
Uzmanların belirtmiş olduğu üzere bu yöntemlerin içinde öz vücut ısısına en yakın olanın rektal yani popodan ölçülen olduğunu hemen söyleyelim.
Bebeklerde Yüksek Ateş Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerde yüksek ateş nedenleri oldukça fazla olmasıyla dikkat çeker. Bunlar şöyledir;
- İlk sırayı her daim enfeksiyonlar alır. Özellikle kış ayları geldiğinde bebeklerin karşı karşıya kalmış olduğu farklı birçok hastalık vardır. Mikrop ve bakterilerden dolayı vücut kendisini korumaya alır ve daha sonra yükselir.
- Üst ve alt solunum enfeksiyonları olmak üzere iki farklı opsiyon vardır. Üste solunum sınıfında boğaz enfeksiyonu, grip ve krup en çok görülenlerdir. Alt solunum yolları enfeksiyonları ise bronşit ve zatürreedir.
- Özellikle yeni doğmuş olan bebeklerde çok sık görülen menenjit hastalığı da her daim yükse ateşe neden olur.
- Gerek bağırsak gerekse idrar yolu enfeksiyonlarının da ateşi yükselttiğini hemen söyleyelim.
- Bebeklerde yüksek ateş sebepleri içinde aynı zamanda genetik hastalıklar, tiroit rahatsızlıkları, sıvı kayıpları da vardır.
Bebeklerde Yüksek Ateş Nasıl Düşürülür?
Bebeklerde yüksek ateş tedavisi içinde birden çok opsiyon söz konusu. Özellikle ortada son derece ciddi bir durum varsa ve ateşe aynı zamanda daha farklı belirtiler eşlik ediyorsa, en mantıklı şey hemen doktora gitmektir. Bunun yanı sıra evde uygulanabilecek olan yöntemler de vardır.
Hemen bebeğin kıyafetlerini çıkarmak ilk yapılacak olan şeylerin başında gelir. Aynı zamanda çok soğuk olmayacak yani nispeten ılık suyun altında bebeği yıkamak şarttır. Daha sonra onu bir müddet havlu içinde bekletin. Tüm bunlara rağmen ateşte düşme gibi bir durum yoksa doktora giderek profesyonel destek alınmalıdır.