Tik, gerek bebeklerde gerekse çocuklarda görülen ve istemsiz bir biçimde ortaya çıkan farklı hareketlerdir. Bu durum aileler için de rahatsız edici görülür. Bundan dolayı bir an önce tedavi yolları aranır. Mevcut süreç içinde çok sabırlı olmak gerekir. Genellikle uzun sayılabilecek bir süreç dikkat çeker. Buna dair merak ettiğiniz her şeyin yanıtı haberimizde. Bebeklerde tik konusuna göz atın.
Tik Ne Demek?
Tik, tamamen istem dışı olan ve genellikle çok ani bir biçimde ortaya çıkan, farklı birçok özellikleriyle dikkat çeken kasılmalardır. En çok bebeklik sonrası dönem içinde görülse de, bebeklikte de ortaya çıkması söz konusudur. Farklı nedenler bunun altında yatar. Görülmüş olduğu yerler ise vücudun değişik bölgeleridir. Bunların başında kaş, göz, ağız ve hatta burun gelir. Her ne kadar tedavisi söz konusu olsa da bunun süresi biraz uzundur. Bebeklerde tik belirtileri ortaya çıktığı vakit hemen buna karşı önlem almak şarttır.
Bebeklerde Tik Neden Olur?
Bebeklerde tik nedenleri şöyledir;
- Özellikle kaygı ve stres en bilinen nedenler içinde öne çıkar.
- Zaman zaman kardeş kıskançlığı da bu tip bir durumun bilinen sebepleri içindedir. Genellikle bebeklik dönemini geçmiş olanlarda görülür. Yeni doğan bebeği kıskanan çocuk, dikkat çekmek adına farklı tiklere başvurur.
- Ailede mevcut olan çeşitli sorunlar, bu durumun nedenleri içinde dikkat çeker.
- Bebeklerde tik oluşmasının sebepleri içinde hem sevgi hem de ilgi yetersizliği vardır.
- Çok baskıcı bir tutum da tiki tetikler.
- Son olarak sosyal ve genetik faktörleri de bunlara ekleyebiliriz.
Böyle hallerde durumu son derece profesyonel bir biçimde çözmek gerekiyor. Kızmak, bağırmak, sinirlenmek gibi tavırlar içine girmenin hiçbir şeyi ortadan kaldırmadığını ifade etmek lazım.
Tike Eşlik Eden Diğer Gerekçeler Nelerdir?
Bebeklerde tik belirtileri: Ani yapılan ve sürekliliği olan her türlü harekettir. Tek bir gözün kapanıp açılması, kaşın yukarıya kaldırılması bilinen örneklerin içinde yer alır. Tik ile beraber ortaya çıkan daha farklı ve aynı zamanda rahatsız edici olan durumlar da var. Özellikle ilerleyen aşamalarda görülecek olan öğrenme güçlüğünün nedeni tek başına tik olmasa bile, tiki olan ve tedavi edilmemiş çocukların çok büyük bir kısmında bu sorun görülür.
Bebeklerde tik aynı zamanda dikkat eksikliğini de tetikleyen bir durumdur. Elbette bu hemen ortaya çıkan bir durum değildir. Ancak yaş ilerlediği zaman böyle bir husus her daim yaşanabilir. Bunlara eşlik edebilecek olan diğer rahatsızlıkların içinde hiperaktivite ve obsesif kompulsif de söz konusu.
Bebeklerde Tik Tedavisi Nasıl Olur?
Bebeklerde tik tedavisi bir takım çalışması olarak dikkat çeker. Yani bu süreç içinde aile ve doktor olmak zorundadır. Her şeyden önce bunun nedeninin belirlenmesi şarttır. Bunun yanı sıra bebeğe çok yakın ilgi göstermek de önemlidir. Ancak bu şekilde tedavi başarılı olur.