Bebeklerin temizliği, dikkat edilmesi gereken bir konudur. Kimi bebeklerin şampuan ve sabuna karşı ciltlerinde çeşitli alerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir.
Bebeklerin, şampuan nedeniyle ciltleri tahriş olabilir. Bunun sonucunda bebeklerde şampuan alerjisi belirtileri ortaya çıkar.
Peki, bebeklerde şampuan alerjisi belirtileri nasıl anlaşılır? Bu belirtiler ne şekilde ortaya çıkar ve nasıl seyreder?
Bebeklerde Şampuan Alerjisi Neden Ortaya Çıkar?
Bebeklerin cildi hassas ve narindir. Bu nedenle şampuan ve sabunun içerisindeki kimyasal maddeler alerji ve egzamalar oluşmasına neden olabilir. Bunlar cilt üzerinde yaygın bir yüzeye sahip olabilir.
Bebeklerde şampuan alerjisinin nedenleri, bebeklerin hassas ciltlerinin paraben, alkol ve parfüm gibi kimyasallara tepki göstermesi nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Şampuanların içinde bulunan bazı alerjen maddeler ise, Amyl/cinnamic alkol, Anisyl alkol, benzil alkol, benzyl cinnamate, citral, Isoeugenol, Methylheptin karbonat, Farnesol ve Geranol’dür. İçeriğinde bu kimyasallar bulunan şampuanlar, bebek cildinde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkarma potansiyelindedir. Bu nedenle bebekler için şampuan seçilirken iyi araştırılmalı ve içeriği detaylı olarak incelenmelidir.
Bebeklerde Şampuan Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde şampuan alerjisi belirtileri genellikle cilt hassasiyeti, ciltte kızarıklık, döküntü ve kaşıntıdır.
Özellikle yenidoğan bebeklerde ilk zamanlarda şampuan ve sabun kullanılması önerilmez.
Bebeklerde en sık görülen deri alerjilerinden biri olan iritan egzamanın en önemli sebeplerinden biri de şampuanların içerisindeki parfümdür.
Bebeklerde şampuan alerjisi belirtileri arasında ciltte kuru, pullu lezyonlar ve kaşıntı bulunmaktadır. Bunun nedeni şampuanlarla tetiklenen atopik dermatit olabilir.
Atopik dematit (atopik egzama) genetik kaynaklı olabileceği gibi çevresel unsurlardan da etkilenebilmektedir. Atopik dermatitin bebek cildindeki ilk belirtileri genellikle yanaklarında kızarıklık, hafif şişlik ve kuru, ince kepekli bir yüzey oluşmasıdır.
Bu belirtiler vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Ağırlaştığı dönemlerde sulanma ve kaşıntı meydana gelir. Daha da ilerleyen dönemlerde bu şikayetler kol ve bacaklara da yayılır ve şiddetlenir.
Atopik dermatitin oluşmasında bebeklerin cildinin aşırı sabunlanması, aşırı şampuan kullanımı, alkol içerikli ürünlerin cilt üzerinde kullanılması da etkili olmaktadır.
Bebeklerde Şampuan Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?
Bebeklerde ortaya çıkan şampuan kaynaklı alerjik reaksiyonlar ve egzama belirtileri gözlemlediyseniz, bebeğinizi doktor muayenesine götürmelisiniz.
Gerekli tahliller ve muayene sonucu alerjinin kaynağı kesinleşecek ve doktorunuz buna göre bir tedavi programı oluşturacaktır.
Bunun yanında, bebeğin cildinin tahriş olmuş bölgelerini yatıştırmak için piyasada çeşitli özel nemlendiriciler de bulunmaktadır. Yine doktor tavsiyesiyle bu nemlendiricilerden edinerek bebeğinizin hassas cildini yatıştırabilirsiniz.
Ayrıca, bebeğin banyosu mümkün olduğunca kısa tutulmalı ve alerjen içerikli sabun ve şampuan kullanımından kaçınılmalıdır.
Bebeğin ihtiyacına yönelik olarak oluşturulmuş, alerjen içermeyen ve göz yakmayan şampuanlar tercih edilerek, alerji önlenebilir ve ilerlemesi durdurulabilir. Bebekler için kullanımı güvenli olduğu söylense de bebeğin cildinde alerjiye neden olan şampuan bir an önce değiştirilmelidir.