Bebeklerde Pamukçuk Neden Oluşur?

Bebekleriniz dünyanın en hassas varlıklarıdır. Doğduğundan itibaren özenli bakılması ve ilgilenilmelidir. Bebekler oldukça hassas bir yapıda oldukları için birçok hastalığa yakalanır. Bu hastalıklardan biri de pamukçuk problemidir. Peki pamukçuk nasıl oluşur? Detaylar haberimizde...

25.06.2020-11:08 - (Son Güncelleme: 25.06.2020-10:44) Bebeklerde Pamukçuk Neden Oluşur?

Genellikle bebeklerde görülen bir problem olan pamukçuk; bebeğin meme emmesine yemek yeme isteğinin azalmasına neden olur. Bunlar beraberinde de huzursuzluk getirir. Bu durum oluştuğunda anne adayları oldukça telaşlanır.

PAMUKÇUK NEDİR?

Çocuklarda daha çok görülen fakat erişkinlerde oluşabilen pamukçuk bir çeşit mantar enfeksiyonudur. Moniliazis adı ile bilinen bu sorun 'Candida' adlı mantarın ağız içinde enfeksiyona neden olması sonucunda meydana gelir. Dil üzerinde, damakta veya ağız içinde oluşan beyaz lezyonlar şeklinde belirti ile kendini gösterir.

Bebekte pamukçuk genelde dil üzerinde meydana gelir. Bebek bu durumda oldukça rahatsız olur. Dolayısıyla annenin memesini emmek istemez. Yemek yemeyi istemez. Bazı bebeklerde emme isteği olduğu halde dil veya ağza süt değdiğinde yanma hissi oluşur. Bu durum bebeğin hırçınlaşması ve ağlamasıyla sonuçlanır. Bazı bebeklerde ise yüksek ateş görülür. Çeşitli nedenler dolayısı ile bu enfeksiyon kapılabilir.

BEBEKLERDE PAMUKÇUK NASIL GEÇER?

Bebeklerde oluşan pamukçuklar bebeğin hayatını kötü etkilemez.'Candida' organizmasının bebeğin zayıf anlarını yakalayarak vücuda girdiği ve etkisini gösterdiği bilinir. Fakat anne adayının dikkati burada bebeğin bu sorununu engelleyebilir. Yine de pamukçuk sorununa yakalanan bebekler için çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu yöntemleri uygulayarak sorundan kurtulabilir, aynı zamanda alacağınız koruyucu yöntemler ile bebeğiniz bir daha bu sorun ile karşılaşmamasını sağlayabilirsiniz.

PAMUKÇUK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bebekleri oldukça rahatsız eden, emme ve yemek yeme isteğini azaltan pamukçuk problemi tedavi edilmesi gerekir. Bebeklerin en önemli çağı olan 0-1 yaş aralığında sıklıkla yakalanılan bu durum emme veya yeme isteği kalmayan çocuğun gelişimi zarar görür. Bu yüzden çeşitli yöntemler uygulayarak bebeğin ağız veya dilindeki pamukçuk probleminin giderilmesi gerekir.

Bebeğin dil, ağız içi veya damağında oluşan beyaz lezyonların temizlenmesi gerekir. Bu temizlik el ile yapılır. El ile yapılan ağız temizliğinden temiz ve hijyenik bir bez ile ağız gün içinde silinir. Doktora başvurarak önerilen ilaçları kullanabilirsiniz.

Ayrıca annenin biraz dikkatli olması halinde hem pamukçuk oluşumu gözlenmez hem de bir çeşit mantar enfeksiyonu olan bu durum anneye de geçmesini önler. Annenin bebeğini emzirmeden önce ellerini mutlaka yıkaması gerekir. Bebeği emzirmeden önce ve sonra meme ucunu birkaç damla anne sütü ile temizlemesi göğüs ucu florasını yeniler.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal