Bebeklerde Çarpık Ayak

Bebeklerde Çarpık Ayak bebeğin ayağının içe veya aşağı doğru dönmesine neden olan konjenital bir durumdur. Hafif veya şiddetli olabilir ve bir veya her iki ayakta da ortaya çıkabilir.

22.06.2020-11:44 - (Son Güncelleme: 22.06.2020-11:41) Bebeklerde Çarpık Ayak

Çarpık ayakları olan bebeklerde, bacak kaslarını topuklarına bağlayan tendonlar çok kısadır. Bu sıkı tendonlar ayağın şeklinin bükülmesine neden olur.

Bebeklerde Çarpık Ayak Belirtileri

• Ayak parmakları karşı ayağa bakacak şekilde içeri ve aşağı doğru dönen bir ayak

• Çarpık ayak diğer ayaktan daha küçük olabilir (½ inç'e kadar daha kısa)

• Çarpık ayaktaki topuk normalden daha küçük olabilir

• Ağır vakalarda, çarpık ayak baş aşağı bükülebilir

• Çarpık ayaktaki ve bacaktaki baldır kasının biraz daha küçük olması

Bebeklerde Çarpık Ayak Neden Olur

Bebek dokuz ay boyunca rahim içinde kıvrık olarak durur ve doğduğunda dizler doğal olarak içe doğru eğilir. Buradaki “doğal olarak eğilmiş”, aylarca kıvrılmış pozisyonları nedeniyle bacak kemiklerinin, bebeğin ayakları bir araya getirildiğinde dizlerin birbirine değmeyeceği şekilde olması anlamına gelir. Bunun yerine, birbirinden tamamen ayrı da olabilirler ve bebeğin ayaklarının ön kısmı da kavisli görünebilir. Bunların hepsi bebeğin rahimdeki pozisyonundan kaynaklanmaktadır.

Çarpık ayaklar yaşamın ilk birkaç ayında tamamen normaldir. Gelişim sırasında bebeğin rahimdeki kıvrılmış pozisyonunu yansıtırlar. Bebeğin bacakları normalde eğilir (ayaklar ve ayak bilekleri bir arada olsa bile dizleri geniş aralıkta kalır). Durum yavaş yavaş kendi kendini düzeltir. Bebeğin ayakları büyüdükçe bacaklarını tekmeleyerek hareket ettirmeye, ayakları üzerinde durmaya özellikle de yürüdükçe daha da düzleşir. Bebeğin ayakları avuç içine nazikçe alınır.

Ayakların ön kısmının nasıl içe doğru hafifçe kıvrıldığına dikkat edilir. Ve ardından yavaşça topuk tutulur ve ayakların ön kısmı olması gerektiği doğru konuma doğru nazikçe uzatılır. Bunu basit ve yumuşak uzanmalarla yapabilmek mümkünse endişelenecek bir şey yoktur. “Çarpıklık” birkaç ay içinde kendini düzeltecektir. Kemiğin kendisini düzeltmesine yardımcı olmak için bu hafif germe egzersizlerine düzenli olarak devam edilir. Bebek uyurken, tekrar bir fetal pozisyonda kıvrılmadığından emin olmak gerekir.

Bebeğin Çarpık Ayakları Hakkında Endişelenmek Gerekir Mi?

Bebeklerde Çarpık Ayak aşağıdaki durumlarda bir sorunun işaretidir:

• Ayak basit germe egzersizleri ile düzelmiyorsa

• Ayaklar, ilk 2 ayda hiçbir düzelme işareti göstermiyorsa

• Ayakların ön kısmı normalden çok daha geniş bir açıyla kavisli ise

• Bebeğin ayaklarının içe doğrulduğu kısımlarda derin bir kırışıklık olması durumunda

Yukardaki durumlarda, bebeğin doktoruyla konuşmak ve gerekirse ortopedi doktoruna başvurmak gerekir.

Bebeklerde Çarpık Ayak Nasıl Düzeltilir

Germe: Germe egzersizleri, düzenli olarak yapılırsa, çok fazla fark yaratır. Bazen, aylarca günde 4-5 kez yapılması gerekebilir.

Seri Alçılama: Bebeğin ayaklarının şeklini düzeltmek için ortopedi uzmanı ayakları alçıya koyacaktır. Seri alçılama denilen bu teknik ile her iki haftada bir ayakların yeni oluşan şekline göre yeni alçılama yapılır.

Cerrahi: Eğri çok belirginse, doktor düzeltmek için ameliyat önerebilir

Bu sorunu yaşayan bebeklerin yaklaşık yüzde 50'sinin her iki ayağında da vardır. Tedaviye erken başlamalıdır, normalde doğumdan kısa bir süre sonra, çünkü bebeğin ayağını yeniden şekillendirmek daha kolaydır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal