Bebekler Neden Pişik Olur?

Bebekler neden pişik olur birçok annenin aklındaki sorulardan biridir. Tıp dilindeki adı amonyak dermatiti olan pişik, candida albicans adlı mantarın oluşturduğu bir cilt hastalığıdır. Bu hastalık sadece bebeklerde değil, çocuk ve yetişkinlerde de görülebilmektedir. Pişik, aynı zamanda bir cilt tahrişidir.

30.07.2020-10:14 - (Son Güncelleme: 30.07.2020-10:13) Bebekler Neden Pişik Olur?

Bebeklerde pişik genelde bez bölgesinde oluşurken, koltukaltı, boyun, eklemlerde de oluşumu gözlemlenebilmektedir. Bebekler pişik olduklarında, bezleri değiştirilirken rahatsız olurlar ve pişik olan bölgeleri yıkanırken ağlarlar.

Pişik Neden Olur?

Bebeklerde pişiğin en yaygın nedenleri arasında kaka ve idrar bulunmaktadır. İdrar ve kakaya uzun süre maruz kalan bebekte pişik ortaya çıkabilmektedir. Çünkü bebeklerin cildi oldukça hassastır. Bunun dışında bebeklerin ek gıda tüketmedi, bakteri ya da mantar enfeksiyonu, antibiyotik kullanımı, sürtünme ve aşınma da bebekte pişiğin sebeplerinden biridir.

Kirli bezin uzun süre ıslak kalması da bebeklerde pişik oluşmasının yaygın nedenlerinden biridir. Ayrıca, bebek bezi, temizlemek için kullanılan mendil gibi ürünlere bebeğin alerji geliştirmesi gibi bir durumda da pişik meydana gelebilmektedir. Bunlara ek olarak, banyodan sonra bebeğin iyi kurutulmaması ve terlediğinde bebeğin kurutulmaması da pişiğe sebep olabilirken, katı gıdaya geçişte yaşanan ishal sonucu da pişik oluşabilmektedir. Bakteri ya da mantar gibi etkenler de bebekte pişik oluşumuna yol açabilmektedir.

Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

Görüldüğü üzere, bebeklerde neden pişik olur konusunda birçok farklı sebep sıralanmaktadır. Peki sıralanan bu sebeplerle ortaya çıkan pişik nasıl tedavi edilmektedir?

Pişik çoğu zaman tıbbi bakım gerektirmemektedir. Yapılanlar genel olarak döküntüleri tedavi etmek ve pişiğin daha ileri gitmesini önlemek amacıyla alınan önlemleri içermektedir. Bu önlemler şu şekilde sıralabilir:

  • Bebeğin bez kontrolünün daha sık yapılması
  • Hassas bölge kurutulmasının yumuşak bir şekilde yapılması
  • Pişik bölgesine koruyucu pişik kremi uygulanması
  • Bebeğe giydirilen kıyafetlerin nefes alır şekilde olması
  • Bebekte kullanılan ürünlerin hipoalerjenik, parfümsüz ve doğal olmasına özen gösterilmesi
  • Kumaş yumuşatıcıları ve diğer temizlik malzemelerinin parfümsüz tercih edilmesi
  • Bebek bezi bölgesinin temizliğinde kullanılan mendilin hafif, kokusuz, sadece su ve pamuktan oluşuyor olmasına dikkat edilmesi

Tüm bunlara dikkat edildiğinde ve özen gösterildiğinde pişik kısa sürede geçecek ve ilerlemeyecektir. Eğer pişik bölgesindeki döküntüler bunlara rağmen de geçmez, bunun yanında ateş, kırmızılık ve şişlik gözlenirse mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.

Bitkisel Tedavi Yöntemi Var Mıdır?

Bebekler neden pişik olur diye düşünen annelerin merak odağında olan bir diğer konu da pişiğin bitkisel tedavi yönteminin olup olmadığıdır.

Pişiğin tabii ki de bazı bitkisel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerden biri bitkisel yağlardır. Zeytinyağı, E vitamini yağı ya da badem yağı pişiğin üzerine sürülerek pişik tedavisi yapılabilmektedir. Özellikle zeytinyağı bebekkerin pişiklerinde gönül rahatlığı ile kullanılabilecek bir yağdır. Isıtılıp soğutulduktan sonra pişiğe sürüldüğünde güzel sonuçlar elde edilebilmektedir. Bunlar dışında gül yağı ve şeftali yağı da bebekte oluşan pişiğin hafifletilmesi için kullanılabilecek bitkisel yağlar arasındadır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal